В мътилката от какви ли не риалити шоута, които напоследък заливат родните телевизии, се появи още едно - "Хванати в изневяра", което месеци наред беше шумно рекламирано като нещо нечувано за нашия син екран.
Обещаваха ни, че предаването "ще предизвика потрес, ще учуди, ще настърви, ще разплаче, ще пробуди пълно отрицание или тотално съпричастие, но със сигурност няма да остави публиката безучастна". Епизодите, които видяхме досега обаче, предизвикаха пълно разочарование - "Хванати в изневяра" е безкрайно далече от американския оригинал "Прелюбодейци", който немалко българи следят отдавна. На всичко отгоре се оказа, че рогоносците и прелюбодейците не са реални лица, а професионални актьори и статисти, подставени лица, чиито имена и възраст са сменени.

Първият въпрос, който всеки зрител на такъв род предавания съвсем естествено си задава, е: "Историите в него истински ли са, или са режисирани?" При "Хванати в изневяра" въпросът обаче би трябвало да бъде: "Добре ли е режисирано шоуто?"
Не, режисьорът е слаб! Представената като риалити драма продукция не е нищо повече от зле режисирана постановка.
Още след излъчването на първите няколко епизода детективи и психолози заявиха, че предаването е абсурдна постановка, а не риалити, за каквото е представено. А форумите в интернет бяха задръстени с отзиви на възмутени зрители, които твърдят, че познават лично този или онзи "рогоносец" или "прелюбодеец", който няма абсолютно нищо общо с ролята, която създателите на епизода са му възложили да изпълнява.
Оказа се например, че бременната Елеонора Григорова, която в първия епизод поръчва разследване на съпруга си Станислав Стоименов, не е никаква филоложка, а актриса, завършила НАТФИЗ преди две години. Преди да участва в "Хванати в изневяра", същата тази Елеонора се е снимала в реклама за жилищен кредит на банка "Пиреос", в която произнася игривата реплика:

"Скъпи, и тази вечер няма да ме боли глава."

Възпитаник на Театралната академия е и "рогоносецът" Иван Петров от втория епизод. Всъщност той се казва Димитър Ганов и не е на 32 години, както се твърди в предаването, а доста по-възрастен. Навремето е учил театрална режисура,но после по неизвестни причини прекъсва следването си и в момента е докторант по "Социална философия" към Института за философски изследвания към БАН.
Не е реален образ и другият "рогоносец" в същия епизод - Григор Палунков. Той е представен като собственик на столичен автосервиз. Екип на в. "168 часа" обаче си е направил труда да открие мястото, показано в риалити шоуто, и е установил, че там собственикът е съвсем друг, който изобщо не е чувал за фамозния Григор.
Под въпрос е и самоличността на "любовника" в същия епизод. В професионалните среди лицето Васил Веждев, представено като "експериментален фотограф", е абсолютно непознато.
А какво да кажем за "любовницата" Десислава Методиева? Оказа се, че

въпросната Деси е статистката в "Караоке в събота вечер" -

едно друго предаване на продуцента Нико Тупарев, което вървеше по Нова телевизия. Тя участваше в музикалното риалити с водещ фолкпевеца Константин, както може да се види по гигантската й татуировка на дясното рамо.
Така, както е тръгнало, сигурно и в останалите епизоди (те са общо 38) ще видим и други известни или по-малко известни лица от екрана, сцената, НАТФИЗ или Нов български университет, където също се учи актьорско майсторство. Кое тогава му е риалити на това шоу?
Това обаче не е единственото, което го прави абсурдно. В интервю за в. "168 часа" председателят на Асоциацията на частните детективи Марин Маринов е категоричен, че "Хванати в изневяра" е

много груба и смешна постановка,

направена крайно нескопосано от хората на Нико Тупарев. "Заиграването с човешките чувства е непрофесионално. Детективската работа е събиране на конфиденциална информация. Никой няма да седне да разказва интимните си тайни пред камера. В дългогодишната ми практика на частен детектив е имало един-единствен случай от интимен характер, в който жената искаше да даде гласност", споделя Маринов. Той твърди също, че никой от неговата асоциация не е ангажиран с предаването.
Запознати разказват, че

Тупарев удря на камък още преди две години,

когато купува лиценза на оригиналното американско предаване "Cheaters". Тогава той и компания се обръщат към Асоциацията на частните детективи у нас и им предлагат да работят за сензационното риалити, но оттам му отказват. "Подобно предаване по действителни случаи у нас е невъзможно. Това не е нито САЩ, нито Русия", обяснява шефът на частните ченгета Марин Маринов.
Факт е, че през изминалите няколко месеца, докато се е подготвяло предаването, в телевизия "Диема" не се е обадил нито един желаещ да седне пред камерата и да споделя най-интимните си истории. Докато в Щатите всеки месец постъпвали близо 2000 заявки за разследване на изневери, така поне твърдят тамошните продуценти. Още през 2002 г. обаче тексаският всекидневник "Хюстън прес" успява да намери няколко души, които заявили, че им е било платено

по 400 долара, за да участват като подставени лица

в американската версия на "Хванати в изневяра", както и по 50 долара за всеки участник, когото привлекат за снимки в шоуто.
От направените досега разследвания се установи, че участниците в първите епизоди на нашето риалити са малко популярни лица от каталозите на различни кастинг агенции. Едната от тях е продуцентската къща "Дизайн груп-моделс", която имаше обява в интернет, че търси мъже и жени за участие в ново предаване, като условието беше кандидатите да не са известни актьори. Почти по същото време вървеше и обява на "FX CAMERA", че набира статисти за ново риалити шоу. Собственик на продуцентската къща "FX CAMERA" е самият Нико Тупарев, а от "Дизайн груп-модел" пък са потвърдили, че работят с него и че част от техните модели участват в "Хванати в изневяра".
Крайният резултат от нагласеното шоу е повече от смехотворен. Пълна пародия и побългарен банален сюжет на сапунен сериал, както пише един от участниците във форумите по повод излъчването на "Хванати в изневяра".

Главните герои са типични за сапунка -

съдружник в адвокатска кантора - тип мутра, бременната му съпруга и стажантка-перхидролка (тип фолкфурия). Сюжетът и той е банален: баровец-адвокат, мерцедес, тенискорт, секретарка-мръсница, пикник в гората, таен апартамент, секс на панорамен прозорец, жената бременна реве... Почва напрегнато следене и още на 6-ия ден ... Опаа! Як секс на прозореца. И естествено адвокатът-мутра уж се крие, ама трябваше да изпраска стажантката точно на прозореца посред бял ден. Естествено жилището е с панорамни прозорци, за да се вижда всичко - снимат ги все пак...
Развръзката е достоен финал на пародията. Целият екип на предаването нахълтва в любовното ложе и се почва луд купон. Естествено изненаданите любовници лежат на застланото с покривка легло и са си подготвили хавлии, с които моментално се увиват с бързина, достойна за "Бързи, смели, сръчни". Следват крясъци: к*ви са тия камери, бегай от тука, обичам те, как можа... Адвокатът-мутра ще избие всички, водещият налива масло в огъня, бременната реве, а любовницата крещи истерично...
Е, какви ли не простотии бяхме гледали по родните телевизии, но явно има още какво да видим и да чуем.

Венелин МИТЕВ