Да си звезда е лесно. Да си майка е трудно. Това стана ясно, след като фолкпевицата Мария най-накрая потвърди написаното от “ШОУ” още миналата година – че е забременяла по изкуствен начин.
Созополчанинът Филип пък трябваше да се прави на лудия Тошко в “Биг Брадър”, за да спечели ин витро процедура за жена си, с която вече 12 години не могат да създадат своя рожба.
Тези звездни драми повдигнаха завесата над най-старателно критата тайна на някои известни личности, които, вместо да дадат надежда на над половин милион бездетни българи със своя успех в процедурите по изкуствено зачеване, явно се срамуват от начина, по който са дали живот на децата си...


Кутията на Пандора отприщи скандалното изказване на Мария: “Всеки мъж иска да бъде баща, и колкото и да си хубава, колкото и да си известна, ако си некачествена като човек душевно и некачествена като физика, за да го направиш щастлив, просто отношенията се изчерпват”.
Именно словосъчетанието “некачествена като физика” предизвика гнева на хиляди жени, които не могат да имат деца. В сайта www.zachatie.org, където опит и мнения обменят хората, които по една или друга причина не могат да имат деца, разпънаха на кръст Отварачката и разкриха, че освен нея “негодни като физика” са били и семействата на Венета Райкова, Крум Савов, Таня Боева и моделката Юлияна Кънчева, които са станали родители благодарение именно на и витро.
Самата Мария казва, че нейното бебе Марая не е заченато чрез този метод, а благодарение на други процедури и силни стимуланти. “Пътят е дълъг и много болезнен, чисто физически. Правят се сложни манипулации под пълна упойка”, разказва тя за преживяното в клиниката на д-р Щерев.
Дами, преминали през ада на трудното майчинство, пък подозират, че най-вероятно става дума за скъпата процедура за зачеване, наречена ИКСИ, или за АРТ.
“Е-е-е, също като Венетка - не е престижно да си признаеш, че си правил ин витро”, захапва я Ganka, а АБВ допълва: “Миче, Миче недей да лъжеш, то е ясно, че си забременяла ин витро. Защо криете всички не знам, вместо Вие, известните личности да давате гласност на проблема, за да може най-накрая скапаната държава да се погрижи за хора с такива проблеми, вие с Венетка се правите на ощипани моми!!!”
Tropea обобщава темата така: “В нашата мила родина България за съжаление все още се смята за срамно, ако една двойка не може да има деца по "нормалния" начин. Ето защо доскоро нито се говореше, нито се коментираха подобни проблеми, НО ТЕ СЪЩЕСТВУВАТ! Факт е, че дори и известните и богатите не могат да избират всичко, все пак и те са хора (дори понякога да се самозабравят). Но защо поне не си признаят, а говорят завоалирано и ни мислят за глупави? И Венета Райкова, и Мария, и Таня Боева са имали проблемите, които имат хиляди други семейства, постигнали са мечтата си, за което искрено се радвам за тях, но се ядосвам на това, че никоя от тях открито няма да си признае, защото все още мисленето ни е такова, за подобни проблеми не се говори открито. А би трябвало”. “Евала на Юлияна Кънчева - само тя от известните си каза "имахме проблем, но с лекарска намеса го решихме”, допълва я Pesheck. Точка по темата в zachatie.org слага loana, която е написала: “Достойни за уважение са Крум Савов и съпругата му, които виждаме на почти всяко мероприятие, свързано с проблемното забременяване и АРТ”.


Мая Нешкова:
СЛЕД ОПЛОЖДАНЕТО КИРИЛ МЕ ЗАНЕСЕ НА РЪЦЕ В ЛЕГЛО ОТ РОЗИ


Звездите на родната попмузика Мая Нешкова и композиторът Кирил Икономов дълги години имаха всичко – пари, имоти, слава, успехи, но не и най-желаното от тях – детенце. След дълго ходене по мъките Господ им прати не едно, а цели две – близначките Весела и Йоана.
Достойната македонка е единствената българска звезда, която си призна публично, че рожбите й са заченати ин витро. “С Кирил винаги сме мислили, че има време за деца, че това щастие няма да ни отмине. Но един ден си казах: "Господи, вече съм на 35, а все още нямам дете!" Реших да не разчитам на илюзии и се обадих на д-р Павлета Табакова. Записах се за преглед под чуждо име. Оказа се, че има сериозни причини да нямам бебе. Подложих се на операция - първа, втора... Събитието се състоя на 24 май 1995 г. - най-щастливият ден в живота ми. Оплождане може да звучи животински, не особено изискано, но ние го направихме красиво. След това Кирил ме занесе до болничното легло на ръце, обсипа го с цветя. Сега си мисля, че Весела и Йоана са толкова красиви тъкмо защото всичко преди да се появят на белия свят беше така красиво”, споделя Мая Нешкова, която и до днес помага на ин витро инициативата с всичко, което може.

Крум Савов:
НАША РАБОТА СИ Е КАК Е ЗАЧЕНАЛА ЖЕНА МИ!


Прелестните близнаци на Крум Савов и съпругата му Мая също били заченати ин витро, споделиха други майки с подобен проблем в интернет форума bg-mamma. Още преди Крум и Мая-младши да се родят, спортният журналист и красавицата бяха засечени да посещават спеца по изкуствено оплождане в клиника “Надежда” в София д-р Стаменов.
Тогава “ШОУ” потърси Крум Савов за коментар на новината. Асът на Нова телевизия нито отрече, нито потвърди: “Това си е моят живот! Не желая да коментирам темата с когото и да било. Нито ще опровергавам, нито ще потвърждавам”, заяви той.

АБОРТ СЪСИПАЛ ЮЛИЯНА КЪНЧЕВА

Една от най-красивите и интелигентни български манекенки - Юлияна Кънчева, забременя след 12 години чакане и едва тогава разкри тайната на семейната си драма. В началото на връзката си с Жоро Пентаграм тя направила аборт и Господ й отмъстил зверски - по-късно не могла да забременее, открили й няколко миомни възела на матката. Джула била пред операция, която да я лиши от детеродни органи. Доктор от Шейново даже й казал, че дори и да стане чудо, матката й няма да може да износи плода и ще убие и бебето, и майката. Кънчева отново била посъветвана да се кюртира изцяло. Отчаянието смачкало душата й и точно тогава тя срещнала д-р Божидар Славчев от Майчин дом. В края на октомври 2005-а година той я оперирал успешно. Обещал да й направи ин витро, ако не успее по естествен път. Как точно са се случили нещата, Юлияна не разкрива в прав текст, но през януари следващата година тя забременява и 9 месеца по-късно ражда прекрасно момченце, което с Жоро наричат Кристиян.

ТАНЯ БОЕВА ЗАГУБИ ЕДНО ОТ БЛИЗНАЧЕТАТА

На мисълта, че Таня Боева също може да е заченали ин витро, навежда информация, която изтече по време на нейната бременност. Когато беше в края на четвъртия месец, фолкдивата сподели, че първият преглед на видеозон показал, че чака близнаци. “След това обаче се оказа, че едното не се е доразвило и е останало само едно бебе”. Специалисти тогава коментираха, че това е един от типичните сценари при зачеването ин витро.
Таня и съпругът й Мишо Бургуджиев, с когото са женени от повече от 10 години, обаче и до днес твърдят, че никога не са имали проблем с правенето на наследник, както отдавна се говори във фолксредите. Те обясняваха, че просто са чакали подходящия момент, когато се чувстват готови да бъдат родители.
Каквато и да е истината, най-важното е, че в началото на 2008-а 33-годишната певица даде живот на отдавна мечтаната от нея рожба, която нарекоха Росен.

ВЕНЕТА ОТРИЧА ДА Е ЗАБРЕМЕНЯЛА ПО ИЗКУСТВЕН ПЪТ

Венета Райкова окачестви като “пълни глупости” писанията, че е забременяла ин витро, макар жени с подобни проблеми да са засичали водещата в реномираните столични АГ-клиники. “Всички приказки, че съм забременяла ин витро, са пълни глупости. Досега просто изчаквахме, а и миналата година съвсем не ми беше до бебе. Тогава Тихомир ме беше изоставил”, обясняваше водещата.
“Малката сестра” разви теорията, че е забременяла малко след като с Тишо се върнали от пътешествие във Венеция, където заминаха именно с цел “да работят за бебе”. Там обаче нещата не се получили, но около месец след завръщането им в България Райкова отишла на гинеколог, който й потвърдил радостната новина, че ще става майка.