Напишках се в ефир.
Деница Шопова е родена на 19 ноември 1960 г. в София. Водеща актриса е в Музикалния театър в София.
Дъщеря е на детския композитор Михаил Шопов. Най-известните песни на баща й са за сериала “Приключенията на Буратино” и “Сънчо” от “ Лека нощ, деца!”. Актрисата е израсла в тъй наречения Италиански двор на ул. “Аспарух” до “Витоша”- дворът, който е събрал две къщи, е обитаван от поета Димитър Спасов, актьора Николай Николаев и съпругата му, режисьорката Маргарита Николаева. Деница се е омъжвала няколко пъти. Както тя самата казва: “Най-голямата ми грешка беше бракът с Николай Николаев!” Сега Дени живее с режисьора Живко Ботев.


- Дени, ти си израсла в тъй наречения Италиански двор при детския поет Димитър Спасов и актьорът Николай Николаев- бате Николай. След известни перипетии бате ти Николай стана твой втори съпруг.
- Най-голямата грешка в живота ми. Ще ти разкажа по ред на номерата. Първият ми съпруг, Илчо Каракашев, от когото имам едно-единствено дете, е най-прекрасният. Той изобщо не е живял в България. А с Бате Николай как стана... Когато бях на 6 г., той дойде да живее в двора. Бях щуро хлапе. Много артистично и музикално. Той ме взимаше непрекъснато със себе си. Толкова ме обичаше, че когато му се роди първата дъщеря, той я кръсти на мен - Деница. Баща ми започна да пише песните за известното му предаване “Сладкарница “Захарно петле”. После им се роди още едно дете. До голяма степен всичко това ме формира като артист и човек. Николай много ми помогна за това, което съм в момента и в положителен, и в отрицателен аспект. Имаше голямо влияние в моя живот. Обичах ги много двамата с жена му. Освен това у нас идваха Мамалев, Попандов, Найден Андреев, Стефан Данаилов... и много други. Долу, в сутерена имахме един бар, баща ми го беше кръстил “Омайниче”.
Та на Бате Николай му дадоха да прави театър в Габрово. Малък музикален театър. След конкурс ме приеха да бъда в трупата. Фактически станах първата актриса на този театър. Беше бойното ми кръщение. Там се получи всичко между нас двамата. Бях много привързана, той беше за мен баща, приятел и всичко. Всичко си стана съвсем естествено.

- Тогава ли се оженихте?
- Не, това стана 20 години по-късно. Междувременно се разделихме, защото той замина за Италия. Аз се омъжих за първия си мъж и родих моя син Михаил. Николай също се ожени по това време. След това се развеждахме. Дълго след това се събрахме и се оженихме. За жалост.

- Вярно ли е, че ти си се напикавала в кадър по телевизията в негово предаване на живо?!
- Николай ме заведе да участвам в едно предаване “Захарно петле”. Излъчваше се на живо от студиото, което беше зад пощата. Изпях си песничката и той започна да ме пита каква искам да стана. Какво ще си пожелая, ако имам вълшебна пръчица! Пожелах си да стана артистка, балерина и певица. И... изведнъж почувствах топла вадичка по крака си. После, когато вече бяхме с него в Габрово, щом се скарвахме за нещо как да го изиграя, той ми викваше:” Я, млъкни, бе, че сега ще кажа на колегите ти каква си пикла! Как се напика в “Захарно петле”?!

Рекетираше ме с това доста години.

- Сега познава ли те Ламбо - министърът, като те види?
- Познава ме. Познава ме и покрай Вили Цанков. Знаеш, че Ламбо е отгледал сина на Вили. Играех в домашния театър на Вили до последно. Ако той живееше в Лондон, щеше да е... Той беше един изключително ерудиран човек. Вили беше уволняван многократно от различни театри. Аз бях много негов тип актриса. Разбирахме се, бяхме се сработили.

- Ти си играла в неговата елитна постановка “Парижанките” по Франсоа Вийон...?
- В тази постановка с него работехме с Аня Пенчева, Нона Йотова, Бела Цонева, Линда Русева и моя милост.

- Как се оправяше Вили Цанков с такива щуретини като вас, когато пътувахте из страната?
- Пътувахме един път за “Аполония” в Созопол и решихме да пътуваме с влак, въпреки че Аня искаше да ни вози с джипа си. Понеже ни беше скучно, отидохме в ресторанта. Вили, на когото му се дремеше, ни каза: “Ей, момчета! Да не вземете да се нашльопате!” Той така ни викаше. Момчета! Седнахме петте във вагон-ресторанта. Имаше пастърмичка. Започнахме сладка приказка... Сервитьорите с едни мазни портфейли на кръста... Гледат, всичките красиви мацки. Краката ни започват от сливиците... Изпихме 2-3 бутилки бяло вино и идва един и ме гледа втренчено. Питам го: “Какво има бе, младеж?!” “Ми, свърши виното, изпихте го.” “Две бутилки ли имате?!” “Имахме три, но вие ги изпихте, то... свърши.” Цирк. “Къде е следващата гара?” – го питам. Казва той някаква гара.

“Спирай влака и тичай до магазина да купиш тогава!

Виж кви сме тук 5 яки мацки! Говори с машиниста!” На някаква спирка влакът беше спрян и задържан! Тоя донесе още една каса вино. Слязоха и купиха цяла каса с вино. Продължихме да си поркаме и по едно време идва Вили и ни вика: ”Ей, момчета! Кво прайте вие?!” Казахме му: “И ти трябва да се включиш! Пет жени си ни повел?! Оставил си ни сами?!” Включи се и той. Пристигнахме в Бургас, досети се как. На другия ден ни беше представлението в Созопол. Мина блестящо. Играхме го 4 години.

- Аня беше ли вече с Ивайло Караньотов?
- Аня тогава беше май гадже със сегашния си мъж, който идваше с нас от време на време. Харесва ми, че Аня не се предава, а продължава да упорства. Дай боже, всекиму такъв дух! С нея

щяхме да биеме един, който не искаше да ни плати хонорарите.

Искаше да даде на Аня повече пари, защото беше по-известна. Аня като скочи, бяхме в едно кафене, като му се разкрещя. Тогава беше много смешно. Признах я, че е страшен пич! Викаше му: ”Ще ти разкатая фамилията! Ще се обадя в министерството! Ще ти затворя театъра!” Абсолютно я признах. Тя беше най-голяма и най-голямата звезда. Държа се абсолютно...
Аня пътуваше с гаджето си Ивайло, а Нона Йотова си ходеше с бодигард. Живяхме в коплексчето на НДК-то във Варна, защото играехме там.

- Откога познаваш Нона?
- Един балетист, когото познаваш и ти - Светльо Йорданов, я доведе в театъра в Габрово. Сега той живее в Италия. Та той я доведе Нона. Тя тогава беше една малка сладка пикла. Беше стажантка. Имаше и една приятелка, Ирена. С нея движеха непрекъснато. Закъсняха един ден, та щяха да ги уволнят. Чак след това Нона завърши и стана артистка.

- Каква клюка си чула за себе си наскоро?
- Не чула, а прочела. Бяха сглобили нещо като интервю в “Стандарт”, което е наполовина вярно. Имала съм дете от някаква потайна връзка?! А моят първи съпруг е прекрасен. Той е българин и отглежда детето ни, което вече е на 17 г., в Норвегия. За негово добро.

Едно интервю на Жоро ЗАХАРИЕВ