Над 5000 врачки, баячки и лечители се вихрят в малка България! По-голямата част от тях демонстрират своите “способности” върху хората като върху опитни зайчета...
Думата “шарлатанин” произхожда от френски език. Така се наричат лица, които използват омайващи рекламни трикове, позволени и непозволени методи, за да накарат хората да повярват в техните способности. Освен това те въздействат върху своите клиенти с афродизиаци, опиати, стимуланти, “еликсир за безсмъртие” и прочее...

Феноменалните успехи на парижкия шарлатанин Табарин през 1618 година се помнели дълго време след неговата смърт. Точно те вдъхновили Молиер да напише комедията “По неволя доктор”, която осмива шарлатаните.

Повечето шарлатани претендират, че владеят хуманитарните науки, затова предпочитат да се изявяват в областта на религията, културата, историята, философията, психологията и подобни. Те много често се позовават на своите несъществуващи умения

с користна цел

Един твърдят, че контактуват с извънземни същества или с душите на мъртвите хора. Други претендират, че могат да предизвикат или да предотвратят различни събития с помощта на магия. Трети се опитват да лекуват болести чрез заклинания, баене и врачуване. Четвърти казват, че имат способността да виждат как са протекли минали събития или да предсказват бъдещи.

Шарлатаните често променят своите псевдонаучни твърдения, за да ги адаптират към сензационните научни открития, които гърмят по медиите в конкретния момент. Затова изброяването и класифицирането на всички разновидности шарлатани е много трудна задача.
Най-често на тях се доверяват отчаяни, суеверни и неграмотни хора, които изпитват някакви житейски трудности.

Безнадеждно болни от рак, от множествена склероза и други сериозни болести понякога търсят изцеление при шарлатани –

тогава, когато лекарите им кажат, че официалната медицина все още не разполага с методи за лечение на тяхното състояние.

Непрекъснато получаваме писма на тема магове, шарлатани, лечители. Хората задават различни въпроси, споделят болките си, молят за помощ. Всъщност, объркани сме всички ние. Залети сме от помията на лъжелечителите.

Но дали сред тях има и истински?

И ние си задаваме този въпрос. Много хора се обадиха или писаха да споделят,  да опровергаят и отхвърлят лъжелечителите. Ще си позволим да се позовем на част от писмата, които получаваме в редакцията. Дано те отговорят донякъде и на вашите въпроси.


НЕ СИ ПОДПИСВАЙТЕ САМИ СМЪРТНАТА ПРИСЪДА!
Аз съм объркана, много объркана. Защо отвсякъде ни дебнат толкова голям брой магове, “луни”, “слънца”, “реки” и “морета” - кои са истински, кои не? Какво да правим в това истерично време? Дали някой може да ни помогне, или се възползва от нас?
Калина Симеонова, Разград

Напоследък цяла България се тресе от тежка параноя. Всички мъже, жени, деца, богати и бедни, образовани и невежи, се самообявяват за жертви на “черна магия”. Вероятно в това е бедата ни.

Ако един посредствен ученик не си е взел изпита, на родителите и през ум не им минава, че си е заслужил двойката. Те бързат да хвърлят вината на някой, който го е “омагьосал”. Съпруг, който е пияница и ходи по жени, в никакъв случай не бива наричан негодник. Не, според всички около него, той има направена магия от някоя мръсница - в противен случай не би се заглеждал по дългокраката блондинка, а би седял примирено при петдесетгодишната си съпруга.

За омагьосани са признавани синове, които водят “най-неподходящата” снаха. Омагьосани са най-неприятните съседи, омагьосани са дори приятелите, които не искат да ти дадат пари на заем. Това е безумие, което отива и до по-големи крайности. Някой се разболява, развива сериозни симптоми, но не отива при лекар, а при “специалист” по разваляне на магии. А това може да доведе до смъртта му.

Може и да ви звучи невероятно, но бизнесмени тичат да им развалят магии, направени от конкуренцията. Да не говорим за предизборните месеци - тогава магьосническата гилдия получава едни тлъсти суми, само за да даде рамо в битката против политическите опоненти.

Паула Лайт нарича тази истерична обстановка “фентъзи епос”. “Мисля, че редица от случаите плачат за психиатър” - казва още тя. Позволяваме си да цитираме Паула Лайт, защото нейните статии, публикувани в Интернет, сякаш отразяват това, което всички мислим, но не можем да изразим.


Какво споделят нашите читатели
КОЙ И КАК НИ МАМИ

Не вярвайте на тези, които сами се определят като номер едно на планетата. Смешно и тъжно за онези, които им вярват. Искам да ви кажа, че ясновидката Атина е измамница и шарлатанка, не ходете при нея, ще се простите с голяма сума пари за лъжливите обещания, че ще ви излекува от рак или от множествена склероза. Това са пълни с глупости. Особено ако ви обещае, че ще ви излекува по телефона. Казвам всичко това защото не искам да пострадат и други хора така, както аз пострадах от нея.
Мария Павлова, Дупница

Според мен поне 80 процента от лечителите са шарлатани и самозванци. Преди време си изпатих от такива “лечители”. Сега вече не ходя при такива, предпочитам да отида при истински лекар. Като говоря така, имам предвид самозвания маг Мишо, който лекува хората с едни книжни триъгълничета, нашарени с йероглифи. И за това нещо ми взе 50 лева. Ако става въпрос за такъв вид лечение, всеки може да си надраска такива листчета и да чака да се излекува.
Вера Колева, Видин

75-годишен човек от Балчик е измамен от две непознати лица. Мошениците позвънили на входната врата на апартамента му, поискали да пият вода и му казали, че има направена магия, за да умре до един месец. Старецът наистина бил болен, хванал се за думите на двете лъжелечителки и им дал 300 лева, за да развалят магията му. Написа ни писмо, за да предупреди другите наивници като него, да не изгорят. Полицията се намесила, но двете “врачки” все още се издирват.

Лечението чрез някаква енергия е пълна глупост за мен. Чудя се на хората, които се доверяват на такива фалшиви лечители и поставят живота си в ръцете им. Много е тъпо да отидеш при някоя врачка, тя да ти наговори един куп глупости за болести, смърт и магии и ти да се свиеш в черупката си... Помните ли репортажа на “Господари на Ефира” с оная свиня, как се казваше, не се сещам. “Ще умре брат ти, ако ми дадеш обаче 500 лева, ще го спася... Какво са 500 лева, как няма да намериш отнякъде”. Това е чисто изнудване, измама.
Данаил Денчев, София

Ако говорим за родните лечители, мога да кажа, че и те са хора. Има такива, които го правят за пари и с лъжите си могат да нанесат сериозна вреда, но има и истински лечители. В нашия град има една, която все едно на скенер те гледа. Миналата година ми каза неща за личния живот, които се случиха точно така както тя го каза. А тогава ми се виждаха абсурдни. Но не разбирам защо искат пари. Каква е тази мания всеки втори шарлатанин да се пише за единствен наследник на Ванга? Четох за една самозванка, която пророкува и световни събития. Това не е ли измама, всяване на страх у хората?
Вики Маринова, София

Не вярвам на врачки и баячки, ако щете и на лечители, които го правят за пари. Имала съм тази дарба и знам, че това е дар, който трябва да подаряваш, иначе го губиш. Аз го загубих по нелеп начин - видях своето бъдеще в чужда чаша, трябваше да премълча, но не издържах на любопитството и казах какво виждам. Загубих тази дарба в момента, в който проговорих. Никога не съм ходила при хора, които казват “Дай 5 лева и ще те лекувам”. Не вярвам, че дарбата им е истинска. Може да са добри психолози, билкари, мануални терапевти и да помагат на хората, може да са и шарлатани, които манипулират болните с уверението, че ги лекуват. Но не вярвам, че тези хора могат да излекуват някого.
Катя Нестинарска, Пловдив


КАК ДА РАЗБЕРЕМ ДАЛИ НИ МАМЯТ И ЗАБЛУЖДАВАТ?

След като ни съветват да не се подлъгваме по лъжелечители, подскажете ни тогава как да ги разпознаваме?
Теодора Тодорова, Стара Загора

1. Задават подвеждащи въпроси, следят изражението на човека, за да извлекат донякъде истината. Така понякога налучкват проблемите.

2. Разузнават. Някои от тях са успели да разпитат ваши познати и съседи за живота ви. Правят го много майсторски.

3. Психологичното налучкване е най-тарикатският им трик. Всеки тарикат-шарлатанин знае, че младите хора се влюбват и щом са потърсили ясновидец, значи ясно за какво го търсят. Старите се вълнуват от болестите и децата си, или за пари. Няма нужда да си кой знае какъв, за да предположиш тези неща. Неслучайно за гадаене в интернет, винаги искат датата на раждане - уж заради звездите.

4. Много лесно е да ви предскажат безоблачно щастие, особено когато са затруднени. Дори взаимна любов, печалби от тотото, здраве. Кой ще им се разсърди за такива хубави предсказания.
Особено ако ви гадаят безплатно. Те непременно ще открият, че имате магия, която трябва да се развали. Но този път срещу солено заплащане.

Това е горчивата истина, поне в повечето случаи. Не позволявайте на тези псевдолечители, аз лично бих ги нарекла псевдохора, да ви прецакват.


Гастрольорите и родните “лечители”
ИЗГОНЕНИТЕ ОТ РУСИЯ “ФЕНОМЕНИ” ИДВАТ В БЪЛГАРИЯ

Борис Золотов, т.нар. Българска Джуна, Людмила Ким и още десетки знайни и незнайни руски церители пристигат в България и за нула време стават популярни. И богати!

Повече от 15 години руският феномен Борис Золотов се подвизава в България. Той не само лекува неизлечимо болните, той бълва курсисти, които се пръскат из страната и стават едни от най-известните ясновидци, лечители и пратеници на Космоса, които контактуват свободно с извънземния разум. Но дали е така?

Преди време един от учениците на Золотов разказа в редакцията на “Доктор” твърде странни неща за това, което се прави по време на поредния му курс. Той хипнотизира хората като ги кара да танцуват, да се събличат голи и така да се разхождат по време на поредния урок. Золотов демонстрирал как може да влияе на мислите на всеки човек и да го накара да прави това, което им диктува. Освен това доказал, че може да влияе и на природата.

Веднъж Золотов прави демонстрация на силата си като отвежда поредната група на която преподава във Велинград. Зима е, снегът е до колене. Золотов казва, че може да накара облаците да се сблъскат и да има светкавици и гръмотевици, нещо което не е обичайно за зимата. Но руснакът го прави. И по този начин всява страх у курсистите. Те вече знаят - Золотов е всесилен, той може да направи всичко каквото поиска. Дори може да вдигне мъртвия от гроба. Демонстрирал го и е готов отново да го направи. Но защо тогава има толкова болни хора? Защо Золотов не махне с вълшебната пръчица и да излекува света от болести? А има болни дори и от самите курсисти.

Тогава?

Войнството на руските академици в лицето на Казначеев и Спиркин не искат да чуят за своя “именит” съгражданин. Според тях той е шарлатанин и ако е можел да лекува, е щял да излекува най-напред себе си. Академик Ажажа, известен и на българския читател с трудовете си, посветени на окултизма, категорично отрича способностите на Золотов. Той прави няколко опита да изследва способностите на мага-лечител, но се оказва, че той няма такива.

Вече знаем защото “академик” Золотов намира подходяща почва в България.


БЪЛГАРСКАТА ДЖУНА Е ПОВЕЧЕ ОТ ИЗМАМНИЧКА!

Спомняме си онази дама с руски акцент, която още като погледне човека и вижда, че той има направена черна магия за смърт. И докато не донесе 500 лева, тя няма да развали магията и човекът ще умре. Това не е изнудване. Това е престъпление! Кой няма да се стресне от това, че го очаква близка смърт! Преди време варненската врачка Гина Петрова по този начин беше изнудила жена за 9000 лева. Вижда я заедно със сина й и казва: “Леле, това дете ще умре до 40 дена!”
Внушението е много опасно нещо. Жената е умна, интелигентна, но кой не би се стъписал пред такава прокоба. И без да мисли, дава парите на врачката, за да спаси сина си от сигурна смърт.

Отрезвяването е след няколко дена. Следва жалба в прокуратурата, след това съд и, слава Богу Гина Петрова е осъдена да върне парите на жената, лишена е от правото две години да се занимава с лечение и врачуване. Знаете ли колко са в България такива като Гина Петрова? Много повече отколкото си мислите. И всеки от тях е уникален: кой лекува рак, кой изправя умиращия на крака или връща разума на шизофреника. И най-странното е, че пред кабинетите на тези хора понякога опашките са по-големи от опашките, които се образуват пред лекарските кабинети. Защо тогава се чудим на онези лекари, които преминават на другия фронт. Ангажират се да рекламират продукти, които нямат нищо общо с медицината, срещу солидно заплащане, разбира се. Зад хранителните добавки, които идват от несъществуващи американски и някакви други измамни фирми, често виждаме лекари. Дори някои от тях ги продават в кабинетите си. Да не говорим за това колко скъпо се продават тези продукти, и то без да влизат в аптеките. Защо? Защото един лекар ще си докара много по-солиден доход от продажбата на хранителни добавки, отколкото от лекарската си практика.


Моята лична история
МАГ ВАЯ МИ РАЗКАЗА ИГРАТА, ХОДЖА МЕ ОПИПВАШЕ НАГЛО

Ходила съм два пъти на врачка по здравословни проблеми. Малко съм предубедена и не вярвам на такива хора. По-скоро вярвам в собственото си предчувствие. Но знам, че има хора, които безцеремонно използват наивността на тежко болните и се облагодетелстват от това. Сега искам да споделя моите преживявания от преди и да си дам вътрешна клетва, че няма да стъпя при врачка или лечителка.

Случайно или не, но попаднах при прословутата маг Мая, за която сега чух, че работела като журналистка. Знаете ли, че тази жена не е добре с главата! Това, което преживях при нея, се случи преди година и половина. По тялото ми започнаха да излизат едни гнойни пъпки и лекарствата, които ми предписваше лекарят, не помагаха. Майка ми насила ме заведе при тази маг Вая, като непрекъснато ме уверяваше, че тя имала силно биополе, че някаква нейна позната с алергия като моята ходила при нея и тя начаса я излекувала. Това си бяха чисти глупости и аз вътрешно не го приемах, но както казах, майка ми насила ме замъкна при тази жена. Знаете ли по какъв начин лекува Вая? С молитви. Преписани оттук-оттам. И за тези молитви Вая ни поиска 300 лева. Не носехме толкова пари у себе си и казахме, че ще и ги дадем по-късно. Като се разкрещя тази жена, като почна да произнася едни клетви - направо ни разказа играта. Слушах я как крещи с пяна на устата и вече бях сигурна, че тя има нужда от лекар, а не аз.

Втория път наистина имах нужда от помощ и отидох при Хайредин ходжа в Пловдив. Мои приятели ме бяха убедили, че само той може да направи така, че алергията, която беше обхванала цялото ми тяло и която ме мъчеше повече от една година, да изчезне. Още като ме видя ходжата каза, че това е дребна работа за него. Ще промие тялото ми с баяна вода, но трябва да се съблека гола, защото иначе нямало да хване дикиш. Не знам какво значи тази дума, но няма значение, аз бях захапала въдицата и трябваше да играя по правилата.

Той взе един тас със студена вода, мрънка нещо над водата и ме поля с тази вода от главата до петите. Беше зима, студено, аз съм стъпила в един мръсен леген и оня ме полива с ледено студена вода. Треперех от студ и страх, ходжата обикаляше около мен и ме оглеждаше, сякаш ще ме купува. После почна да гали гърдите, корема ми и когато плъзна ръцете си надолу, аз се разревах, грабнах си дрехите, облякох ги както бях мокра и избягах. После ходжата ми звънеше да си иска парите.


ВНИМАНИЕ! ОПАСНО ЗА ЖИВОТА!

За да спечелят пари, фалшивите магове често драматизират нещата и твърдят в хор, че на клиента непременно е направена черна магия, тя не може да се развали с един сеанс. Той трябва да ползва някакви субстанции, билки, талисмани и прочее неща. Кесията на окултния търговец се пълни, а клетият човек изпада във все по-голям ужас. Може би всички трябва да знаем колко е голяма силата на внушението. Човек, който не е омагьосан, на който всъщност му няма нищо, може да се разболее сериозно и дори да умре.

Не трябва да им се вярва, защото

Невинаги е полезно да знаем какво ще се случи. Понякога това може да е по-опасно и по-вредно дори от отрова. Ето един прост пример. Ясновидка казва на възрастния мъж Иван, че ще се разболее от язва на стомаха. Тя не е злонамерена.

Просто иска да го предупреди, а истинските гадатели, веднъж започнали, и да искат, не могат да затаят нищо. До този момент стомахът на човека е бил напълно здрав. От притеснение се увеличила киселинността на стомашния сок. Започнал да спи зле и да се храни нередовно.

Несъзнателно насочил към себе си отрицателна енергия вследствие на страха. И язвата се появила. Предсказанието само породило.

Астроложка прави на бизнесмена Д. Б. хороскоп, според който го чакат печалби и добри инвестиции. Човекът се главозамайва, става самонадеян.

Без да се замисля много-много, започва да прави глупави рискове. Нали звездите му казват, че ще забогатее. В резултат на поведението му следва фалит. Типичен случай на предсказание, което убива.

Една благоприлична на вид възрастна дама “лекувала” всичко - от счупен крайник или запек, до левкемия и сърдечен порок с... хума. Отивала край града с малка кофа и лопатка и си зареждала “аптечката” напълно безплатно. Хумата се мажела, пиела в разтвор с определена концентрация, както дойде.

Веднъж обаче препоръчала от своето “лекарство” на жена с тежко състояние на тромбофлебит - да маже засегнатия крайник с гъста каша от хума. Вените на жената се пръснали и тя загубила много кръв. Едва тогава се сетила за “обикновената” медицина и лекарите успели да я спасят.

Един добродушен възрастен турчин, Махмуд, твърдо вярвал, че ако пие чиста газ по определена схема, с определени заклинания, ще се излекува от рак на белите дробове, от който страдал. За всеки сеанс плащал внушителна сума. Накрая човекът починал с обезверена душа и лош вкус в устата.


ВНИМАНИЕ!

Разбира се, всеки от нас е готов да даде за здравето на децата, съпрузите или родителите си и последната стотинка. Но храмът на гадателите е фалшив. Такива хора няма да излекуват нито телата, нито душите ви. Защото те гледат на вас не като на брат или сестра, а като попълнение на банковата си сметка. На такива хора очите и душите им са студени.

Погледнете ги без надежди и предразсъдъци и сами ще разберете това. Те не само няма да премахнат болестта ви, а дори могат да я засилят. Енергията, която те насочват, ако изобщо успеят да насочат някаква енергия, е нечиста. Защото те са алчни и користни. Вероятно има много между вас, които ще се сетят как са се чувствали след такива “сеанси”.

Понякога по-хитрите измамници дори предварително си “измиват ръцете”, като предупреждават, че отначало на човека може да му стане лошо. Това е сериозен проблем. Не го пренебрегвайте!