В Санкт Петербург се проведе главният военноморски парад, организиран по повод Деня на военноморските сили на Русия.

Президентът Владимир Путин, върховен главнокомандващ руските въоръжени сили, по традиция приема парада, който протича в акваторията на Нева, а също обхожда с кратер и парадната линия на бойните кораби на Кронщадския рейд.


Тази година заради коронавирусната пандемия парадът протича без зрители, но кадри от репетициите в предните дни бяха публикувани в електронните издания.

Парадът започна с преминаване на група противодиверсионни катери, оглавявана от катера "Нахимовец". В парада участват 54 кораба, в това число и гостуващи фрегати от Индия, Иран и Пакистан, а също и 48 самолета и вертолета от авиацията на военноморските сили и над 4000 руски военнослужещи.Подобни по-малки паради има и в други руски градове и в сирийското пристанище Тартус, където русия има база.

Русия непрекъснато и успешно усъвършенства въоръжението на Военноморския си флот и е в състояние да открие всякакъв противник и, ако се наложи, да му нанесе необратим удар, заяви президентът на Руската федерация Владимир Путин преди началото на главния военноморски парад на страната.

Русия в най-кратки срокове зае достойното си място сред водещите морски държави, измина огромен път на развитие от скромния ботик (малък ветроходен и гребен кораб) на Петър Велики до мощни океански кораби и ракетни атомни подводни крайцери.

Тя придоби ефективна морска авиация с далечен и малък обсег, надеждни комплекси за брегова охрана, най-нови хиперзвукови прецизни системи на въоръжение, които нямат свой аналог в света и които ние усъвършенстваме постоянно и успешно, заяви руският държавен глава.


Путин подчерта, че на днешния ден руският военноморски флот има всичко необходимо, за да гарантира защита на родината и националните интереси. В състояние сме да открием всякакъв - подводен, на вода, въздушен, противник и, ако се наложи, да му нанесем необратим удар, изтъкна руският лидер.