Ожесточават се боевете около украинския град Бахмут, където руските сили продължават с опитите си за неговото превземане.

Тревога за въздушна атака бе обявена днес в Днепропетровска и Харковска области на Украйна, както и в контролираната от Киев част на Запорожка област. 

Командирът на сухопътните сили на Украйна генерал-полковник Олександър Сирски, който вчера посети Бахмут, описа ситуацията като "изключително напрегната".  

В традиционното обръщение снощи украинският президент Володимир Зеленски заяви, цитирам - „врагът постоянно унищожава всичко, което може да се използва за защита на нашите позиции за укрепление и отбрана“.

Руското министерство на отбраната твърди, че силите на Москва са унищожили украински склад за боеприпаси близо до града и са свалили четири ракети "Хаймарс" и пет дрона, изстреляни от украинските сили.  

Овладяването на Бахмут от силите на Москва би било първият им пробив от повече от шест месеца и би отворило пътя за превземането на последните останали градски центрове в района на Донецк.

На фона на ожесточените битки президентът Владимир Путин инструктира руската Федерална служба за сигурност да засили сигурността в четирите анексирани от Москва, но непризнати от Запада региона Херсон, Запорожие, Луганск и Донецк, които в момента са частично контролирани от неговите сили - и също така да противодейства на това, което той описа като нарастващи шпионски и саботажни операции срещу Русия от Украйна и Запада.

Произведени в Германия танкове Leopard са забелязани близо до обсадения град Бахмут в Източна Украйна, заяви Ян Гагин, съветник на ръководителя на самопровъзгласилата се Донецка народна република. 

Според Гагин няма нужда да се правят сензации от присъствието на тези танкове близо до фронтовата линия, тъй като по думите му калният терен там ще затрудни движението на тежкотоварни превозни средства като "Леопард". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук