Руски пенсионер, който твърдеше, че е най-възрастният човек в света, е починал на 123-годишна възраст. 

Бащата на осем деца Апаз Илиев, от намиращата се близо до Грузия република Ингушетия, твърдеше, че е роден през март 1896 г., по времето на последния руски цар.

След като служил в армията по време на Първата световна война, той е обявен за прекалено стар да се включи във Втората световна война и е прекарал по-голямата част от живота си след това като пастир, пише Daily Mail.

Документите му за раждане обаче са изгубени, така че неговата възраст няма как да бъде удостоверена. Най-възрастният официално признат човек, който някога е живял, е американката Сара Канус, която почина през 1999 г. на 119 години и 97 дни.

Най-възрастният официално признат мъж, живял някога, е японецът Джироемон Кимура, който почина на 116 години и 54 дни през 2013 г.

Най-възрастният жив човек в света в момента пък е Кане Танака, също от Япония, която е на 116 години и 127 дни. Тя се сдоби с тази титла, след като 117-годишната Чио Мияко почина през 2018 г.

Илиев отдаваше дълголетието си на това, че спял по 11 часа на нощ, лягайки си всяка вечер в 7 часа и ставайки в 6 часа на другата сутрин.

Илиев избягвал лекарите възможно най-много, въпреки че на 121-годишна възраст се подложил на операция за катаракта.

Той се хранел само с пресни зеленчуци от своята градина, както и с месо от неговото село в планината Кавказ.

Той също така пиел прясно мляко и изворна вода.

Илиев твърди, че започнал работа на 7 г. като пастир и се бил за Червената армия по време на Гражданската война (1917-22 г.).

На 45-годишна възраст бил счетен за прекалено възрастен, за да вземе участие във Втората световна война и вместо това станал тракторист.

Илиев твърдеше, че през 1944 г., заедно с други етнически ингуши, е депортиран от Сталин в Казахстан.

„Нашият дълголетник и най-възрастният човек в Русия - Апаз Илиев, почина на 123 години“, информира президентът на Ингушетия Юнус-Бек Евкуров.

Апаз надживя епохи и поколения, отглеждайки осем деца. Той имаше 35 внуци, 34 правнуци и няколко пра-правнуци.

Приживе Илиев говореше на ингушки език и макар да бе определян за най-възрастния руснак, той така и не научава руски език.