Лурд е малък град, разположен в югозападната част на Франция, в подножието на Южните Пиринеи. Всяка година милиони поклонници идват в града, за да посетят едно от най-големите светилища на Света Богородица в Европа.

Тук през 1858 г. Дева Мария се явява на скромното момиче Бернадета.

Бернадета Субиро е родена в бедно семейство на 7 януари 1844 г. в селце край френския град Лурд. Баща ѝ е мелничар, а майка ѝ – перачка. Бернадета е най-голямата от пет деца. Живеят в такава нужда, че на 12 години девойката е принудена да стане прислужничка, без да получи никакво образование.

На 11 февруари 1858 г. Бернадета отива със сестра си и с приятелката си за съчки в гората. Изведнъж чува лек шум и вижда, че намиращата се наблизо пещера Масабиел е озарена от нежна светлина, а шипковият храст до входа се клати, сякаш полюшван от вятъра. В осветената пещера пред девойката се появява „нещо бяло, приличащо на млада жена” - другите две момичета обаче нищо не виждат.

Пещера, копие на тази във френския град Лурд, е открита през 2012 година в пловдивското село Житница, което е един от католическите центрове в България. Това е 23-то копие на пещерата в света и първото в Източна Европа.

През следващата половин година „бялата госпожица” се появява на Бернадета още 17 пъти. По време на 11 от явяванията тя не казва нищо, след това призовава към покаяние и молитва и казва на мястото да бъде построен параклис.След няколко настойчиви молби на Бернадета да назове името си най-накрая „госпожицата” казва: „Аз съм Непорочното зачатие”. Този отговор обърква местния свещеник, на когото се изповядва Бернадета: неграмотното момиче, което не познава дори катехизиса, не би могло да знае, че четири години по-рано папа Пий ІХ провъзгласява догмата за Непорочното зачатие на Дева Мария.


„Госпожицата” казва на Бернадета да изкопае в ъгъла на пещерата ямка, от която бликва изворче с лечебна вода. През 1868 г. Бернадета постъпва в манастира в Невер, където се грижи за болни и умиращи хора. На 16 април 1879 г. Мария Бернарда умира от туберкулоза само на 35-годишна възраст. На 19 април тя е погребана в дъбов ковчег. Недокоснатото и от смъртта тяло се съхранява в стъклен саркофаг в манастира „Св.Жилдар“ в Невер.През 1862 г. католическата църква признава явяванията на Девата в Лурд и първите чудодейни изцеления за истински. Тя изкупува 52 хектара около пещерата и наема работници да изместят течението на реката, за да се осигури достатъчно място за поклонниците пред скалната ниша.

Милиони поклонници са посетили мястото, получавайки духовно и физическо изцерение.През февруари 2018 година във Франция официално от Църквата бе признато 70-то чудо в Лурд. 79-годишната днес францисканка Бернадет Морио е била излекувана през 2008 г. от парализа след поклонение в Лурд. Преди това повече от двадесет години тя не можела да ходи.


Излекуванията във френското градче подлежат на проучване от медицинска комисия. В Лурд са станали повече от 30 000 изцерения, които не могат да бъдат обяснени. Официално признатите от Църквата чудеса са 70.