Травма, стрес, затлъстяване и непълноценно хранене, необходимост да работите по цял ден пред компютъра, или обратно - да стоите прави дълго време, се отразяват отрицателно върху гръбначния стълб и провокират появата на болка. Д-р Moсараф Али, който години наред се грижи за здравето на британското кралско семейство, споделя няколко прости и ефективни начини за самодиагностика.

1. Легнете на килима, отпуснете петите, коленете, бедрата и раменете. Наместете се, за да намерите най-удобното за вас положение. След това започнете да вдишвате и издишвате дълбоко. Ако въпреки отпуснатите и разтегнати мускули усещате напрежение в гърба, врата или гърба, това е сигнал, че не всичко в тази област е така, както трябва да бъде.

2. Изходното положение е същото. Обърнете гърба си наляво, така че носът ви да сочи към лявото рамо. Опитайте се да обърнете гърба си колкото е възможно повече. Ако не сте в състояние да докоснете с ухото си пода и причината за това е появилата се сякаш от нищото болка, знайте, че или имате проблем с прешлените и междупрешленните дискове в лявата част на гръбначния стълб, или с мускулите и сухожилията, разположени отдясно – те са напрегнати и ви пречат да изпълните това движение. Повторете теста на другата страна.

3. Началната позиция е същата. Плавно повдигнете шията и приближете брадичката към гърдите си. Ако се появи болка, това показва наличието на проблеми. Опитайте се да разберете къде ви боли най-много.

Останалите 6 способа за диагностика на гръбнака четете на най-полезния здравен сайт Zdrave.to