Десет деца получиха алергичен шок, а някои от тях и изгаряния заради препарати за дезинфекция в училище. Инцидентът е станал в петък в 85-о училище в София. Отговорните институции започнаха спешни проверки, предава NOVA. 

Когато в петък сутринта влиза в класната стая, 8-годишният Валентин забелязва, че нещо не е наред. „По чиновете имаше нещо мазно. Беше нещо като лепило, смесено с олио. След това аз без да исках си пипнах очите”, разказа ученикът.

Състоянието на момчето започнало да се влошава. „Усещах болка, все едно някой ме дере”, обясни то.

Майката на Валентин - Миглена Димитрова, получила обаждане от учител. „Каза ми да дойда и да си го взема, защото нямало смисъл да се мъчи.

Когато погледнах въпросните очички - беше потресаващо. За много кратко време разви подуване, отток на очите, а зачервяването продължи да се обостря”, обясни тя. „Отидохме в ИСУЛ, където докторът чак се хвана за главата. На другия ден ми беше по-възпалено. Малко не можех да виждам. Отидохме в „Пирогов” и пак докторът се хвана за главата. Биха ми инжекция”, добави Валентин. 

Днес детето продължава да има болки, но е по-добре. Състоянието на останалите пострадали също се подобрява. От NOVA потърсиха ръководството на 85-о училище. „Предполагам, че проблемът е в нашия персонал, който прави дезинфекцията.

Извършвам проверка дали се дължи на завишена концентрация на дезинфекционния разтвор”, обясни директорът на учебното заведение Диана Аларгова.

В училището днес влязоха и от районната администрация. „Искрено съжаляваме. В момента тече проверка”, посочи зам.-кметът на Район Кремиковци Ирена Стамболиева. 

В писмена позиция от Образователното министерство посочват, че нямат задължение да контролират как се извършва дезинфекцията в училище, а само осигуряват средства за закупуване на дезинфектанти. Това било задача на РЗИ. От там също са назначили проверка. 

„Извърших извънреден инструктаж на персонала и припомняне на всички правила”, каза още директорът на училището.