Перфектно реставриран представителен римски свещник показаха археолози при обобщаване на сезона от проучванията на античния град Мисионис, край Търговище. Находката е изключително ценна и много рядко срещана за нашите географски ширини, съобщи археологът Николай Овчаров.

50-сантиметровият бронзов представителен свещник - канделабър, е бил намерен на десетки парчета и заровен в земята, близо до една от големите сгради в крепостта Мисионис. Канделабърът е бил използван с маслена лампа. Стойността на находката е около 20 000 долара.

Общо над 600 са историческите находки, разкрити при тазгодишните разкопки на Мисионис. Напълно реставрирани са множество оръжия, пръстени и други накити, както и останки от стъклени чаши за вино. А другите ценни находки са медни съдове, които били старателно заровени от древния си собственик.

"В този голям меден съд, някои от богатите хора на Косово, тъй като средновековният град носи това име, на плитка дълбочина са заровили всички тези предмети, които виждате тук - бойните брадви, инструментите, катинарите, самия съд, тоест това са най-ценните неща, които са били според него", каза и ръководителят на разкопките Стефан Иванов.

През следващата година се навършват 60 години от началото на разкопките на Мисионис, определян от някои като Северния Перперикон и предстои археолозите да подготвят мащабна изложба с находките от античния град.