Голяма бяла акула е забелязана за първи път в близост до Обединеното кралство, след като е била видяна да дебне край южното крайбрежие само на метри от популярен туристически плаж, съобщава "Дейли Стар".

Джеймс Вен забелязва във водата характерна триъгълна перка, докато стои на плажа в Горинг бай Сий, близо до Уортинг, Западен Съсекс.

42-годишният уебдизайнер проследил съществото, което се намирало на 30 метра от брега, когато то изплувало на повърхността.

Той грабнал фотоапарата си с обектив за увеличение и наблюдавал как то отново се появява над водата на 60 метра от брега.Британецът първоначално помислил, че обектът е тюлен, но когато проучил снимките си, разбрал, че това е перка на акула.

Той забелязва съществото във водите близо до мястото, където малко преди това мъж е карал сърф.

Джеймс Вен заявява: "Не можах да разбера какво е това, затова го последвах покрай брега. След това то изплува на повърхността и аз изтичах да взема фотоапарата си и погледнах, за да се опитам да го видя отново, преди да направя снимките.Мъжът е изпратил снимките на опитния ловец на акули Греъм Пулен, който казва, че това е "безспорна акула".

Поради размера и характерната триъгълна форма на гръбната перка, Пулен казва, че това може да бъде само голяма бяла акула с по-малък размер."Винаги съм си мислел, че там има акула, тъй като рибарите са я виждали много пъти, но Джеймс успя да заснеме перката.", казва Пулен

През 45-годишната си кариера е уловил стотици видове акули край бреговете на Великобритания и смята, че това може да е само "голяма бяла акула в невръстна възраст, която е търсила тюлени или костури за ядене".

Той смята, че акулата може да живее в пристанищата Чичестър и Лангстоун, които са защитена зона, в която е забранен промишленият риболов, но поради факта, че акулите могат да изминават по 70 мили на ден, тя може лесно да се движи в района от Уортинг до Саутси в Хемпшир.

Превод и редакция: БЛИЦ