Бъдете горди с отговорността, която носите в Европа в тези трудни времена. Това каза председателят на групата „Обнови Европа“ в Европарламента Стефан Сежурне по време на срещата си с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и Парламентарната група на Движението.

В разговора участваха още Роман Якич, ръководител на наблюдателната мисия на ОССЕ през 2017 г., президент на либералната мрежа за Югоизточна Европа - LIBSEEN, и Емил Киряс, вицепрезидент на Либералния интернационал. Сежурне, Якич и Киряс са в България, за да участват в международния форум под наслов „Либерали за бъдещето на Европа: от Конференция до европейска реформа“, организиран в София от съпредседателя на АЛДЕ Илхан Кючюк.

Стефан Сежурне специално изтъкна работата и активността на евродепутатите на ДПС - Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Вели.

Експертизата в групата "Обнови Европа" е изключително висока, нашите евродепутати могат да дадат на гражданите на Европа отговор по всеки един въпрос, каза Сежурне.

Евродепутатите на ДПС са посланици на нашата група "Обнови Европа", подчерта Сежурне. И изтъкна, че евродепутатите трябва да показват на хората променяща се и реформираща се Европа.

Разширяването на Европейския съюз е изключително важно. ЕС има интерес от интеграцията на Западните Балкани, изтъкна Сежурне.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ представи последователната и категорична позиция на Движението по въпроса за необходимостта от интеграция на Западните Балкани. И запозна гостите с приноса на ДПС за европейската и евроатлантическата ориентация на България.

Мустафа Карадайъ припомни, че ДПС е първата регистрирана политическа партия в демократична България. И акцентира върху речта на основателя на ДПС д-р Ахмед Доган, почетен председател на Движението, в Народното събрание през 1999 г., благодарение на която стартира пътя на България към ЕС и НАТО.

Когато либералите в България бяха на власт през 2004 г. станахме членове на НАТО, а през 2007 г. - и на ЕС, каза Карадайъ.

Благодарение на ДПС българският парламент прие още в първия ден на войната в Украйна декларация, осъждаща руската военна агресия. Ние, либералите бяхме и в основата на решението за военна помощ за Украйна, изтъкна още Карадайъ.

Лидерът на ДПС запозна гостите с парламентарната дейност на Движението. Посочи, че парламентът премахна т.нар. "златни паспорти" (инвестиционното гражданство), приемайки закон, внесен от ДПС. Тази седмица НС ще гледа и другия проект на ДПС по темата - за премахване на т.нар. "златни визи" (предоставяне на статут за постоянно пребиваване в България срещу инвестиции). ДПС инициира и преустановяването на ин хаус процедурите. Това са три неща, за които Европа се произнесе, че трябва да бъдат премахнати и именно ДПС поде инициативата за реализирането на препоръките към България, посочи Мустафа Карадайъ.

В момента управляващото мнозинство в България е ценностно разнородно и затова не може да осъществява реформи, заяви лидерът на ДПС. Той подчерта, че България има нужда от ценностно, хомогенно, категорично евроатлантическо и стабилно правителство с ясна цел – продоволствена и енергийна сигурност.