Има повишение в броя на заболелите в последните дни. Това е очаквано, защото за сезона на летните вируси говорехме още преди дни. Това заяви в ефира на БНТ д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.
"Тази група на тези летни вируси е твърде голяма и разнообразна, макар че за пациента няма значение с кой точно щам се е заразил. При всички има температура, гадене, диария и болки в мускулите. Така е и този сезон. Лесно се предават тези вируси. Масово начинът на предаване е фекално орален. Тук е мястото на обществената и лична хигиена. Ако се консумира заразена храна или вода, може да доведе до заболяване", отсече експертът и добави "Ако заразата идва от един сериозен източник – по-голям ресторант - тогава броят на заразените може да стигне до стотици. Все още няма такива случаи тази година, но 100% ще има."
 
"Клиничната картина на гриповете е като тази на вирусите. Много голяма част от хората не стигат до лекар, защото лятната зараза минава много леко. Децата до 4-5 години задължително трябва да търсят лекарска помощ. Същото се отнася и за хора, които вече имат някакви хронични заболявания, иначе останалите може да го изкарат и на крака в рамките на 2-3 дни" смята здравният инспектор.
 
"Употребата на антибиотици изобщо няма място в лечението ви през лятото, освен, ако не става въпрос за ешерихия коли. Няма лекарство обаче, което директно да атакува вируса, тъй че няма и ваксина. Няма как да бъде и създадена, трябва да разчитаме на себе си. Един диетичен режим, разбира се, помага много", заяви д-р Кунчев.
 
"Алкохолът е много ефективен дезинфектант. Ако забележите дори мокрите кърпички са на такава основа. Но количеството трябва да е ограничено, не трябва да се прекалява", смята експертът.

"Много хора са убедени, че може да хванат вирус от морската вода, обаче това е заблуда. Водата по морето се следи, ако има нещо, то се слага табела, като на "Офицерския плаж" във Варна", заяви д-р Кунчев и добави, че, за да се стигне до т. нар. заразяване, трябва да се погълне инфекциозна доза, която не е никак малка и това би било доста трудно за всеки."