Датата 9 септември разединява обществото. Политиците трябва да започнат да се стремят най-сетне да обединят хората около историята, а не около различията. Крайно време е за помирение. Това заяви кандидатът за президент на БСП ген.Румен Радев в ефира на БНТ.
По темата за съвместната охрана на въздушното пространство се изказа така: "Този документ е неизгоден и унизителен, защото с подписването му ставаме единствената държава в НАТО и то най-бедната, която е със собствена изтребителна авиация и кани други държави да помагат за съвместна охрана срещу заплащане. За капак тази концепция ни бе наложена не чрез външен натиск, а бе инициирана от наши политици".

"Ньоският договор унищожава авиацията по сила, наложена отвън", категоричен бе Радев, като допълни, че е добре да направим така, че всеки лев да отива за нашите кадри, а не за подготовка на чуждестранни летци.

Запитан как един военен решава да се занимава с политика, той отговори: "Не само военният... всеки гражданин решава да се занимава с политика, осъзнавайки, че важните обществени проблеми могат да се решат само на политическо поприще. Нужна е и има амбиция разбира се. Взех решението в момент, когато реших, че съм изсчерпал всички въможности да влияя за стабилизирането на нашите ВВС. Подадох оставката си след предложението на Корнелия Нинова, но тя бе отдавна обмислен акт. Исках първо да завърша работа по един изключително важен документ от проекта. В деня, в който 
подписах документа, веднага си подадох оставката".

Генерал Радев разкритикува премиера и отбранителния министър и определи посещението на база Граф Игнатиево като гаф. "Излязоха премиер и министър на отбраната при хората от строя, които прекрасно знаят състоянието на авиацията ни, и им казаха, че имаме голям брой изправни самолети и нашите летци са натрупали достатъчно време, летейки. Да го кажеш това пред тях и да излъжеш, е недопустимо. Замислих се как ли се говори за други области, които нямат ясни количествени параметри. Не може да се говори така безотговорно".