Петцифрена сума в долари е носел в себе си мъжът на Анита Мейзер, когато се е прибрал в България. Той се върнал в родината си две седмици преди фаталната вечер, когато е задушен от свинските опашки на масажната маса. Твърди се, че Николай е продал доходоносния си бизнес в Коста Рика, преди да издъхне. Това все още не е установено по разследването, твърди "България днес".

Един от свидетелите по делото потвърждава, че Ники е разполагал с много пари, които не се знае къде са в момента. Разследващите не са счели за необходимо да изпратят запитване до ФБР, което да провери сметките на Ники. Знае се само, че сметки и пари в български банки той няма.


"Парите винаги са мотив за убийство. Особено след като има информация, че Николай Димов е продал бизнеса си в Коста Рика преди убийството и е разполагал с най-малко петцифрена сума във валута. А може да е имал и повече", категорични са криминалисти, които провеждат паралелно, частно разследване.
Те са наети от близките на загиналия, които са убедени, че за убийството на културиста има користен мотив.

Докато тече разследването, Анита чака окончателната си присъда в общежитието на Сливенския затвор. Тя получи три години затвор от варненските съдии за непредумишлено убийство. Самата Мейзер, която по документи е Желева, признава, че е затегнала здраво две свински опашки около врата на любимия си, като с други две закопчала краката му. Само една сложила на ръцете му, за да може да се освободи в краен случай. Според версията й Николай я накарал да го върже, за да го снима с камерата на телефона му като част от силов експеримент.

Телефонът на Николай е иззет и му е правена експертиза. Не са установени разговори с хора от Панама и Колумбия, за които той е споменавал пред близките си. Не е ясно и къде са кредитните му карти и парите от портфейла му. Портмонето е част от веществените доказателства и е открито в джипа на Анита. В него няма нито един лев и никакви други листчета. На снимките се виждат само шофьорската книжка и американският му документ за самоличност. "Трябва да се установи къде е кредитната карта на Николай, с която той е платил сметката в „Капитан Кук“ предишната вечер. Ченгетата не са преценили, че това е важно. Към момента на преден план излиза именно този мотив, който би могъл да обърне разследването", категорични са частните детективи.


В деня на убийството Анита разказва, че двамата с Ники са оглеждали парцели в Галата край Варна. Мейзер искала да си купи земя за около 20 хиляди лева. Пред съда тя е категорична, че няма нито пари, нито нещо на нейно име. "Интересно е с какви пари е трябвало да купи имота, при положение че няма никакви. Нали когато се прави сделка, трябва да разполага поне с част от сумата", обобщават криминалистите. Те се опитват да установят дали е имало движение по чуждите сметки на Димов и тегления с изчезналата му кредитна карта.

Самата Анита твърди, че в сейфа в апартамента й е имало 12 хиляди долара и 10 хиляди лева, които са били откраднати от полицаите по време на обиска. Това е малко вероятно, тъй като до момента не е образувана проверка от "Вътрешна сигурност" на базата на думите й, защото няма други доказателства.
Николай е имал бизнес с АТВ-та в Коста Рика, за който се грижел дистанционно. На място местен жител бил управител на фирмата му. В някакъв етап Ники се притеснил, че персоналът го ограбва, и затова решил да продаде фирмата. Той бил последно в Коста Рика на Нова година, след което се върнал в САЩ и оттам в България.

През май Анита също неочаквано се прибира от САЩ у нас. Тя твърди, че искала да си получава тук пенсията, но като доход е регистрирала едва 185 лева месечно. Има данни, че тя е летяла до Коста Рика и Азия между Нова година и май месец.

Ако Анита работи в лавката на затвора и присъдата й бъде потвърдена на Апелативен съд, ще бъде на свобода след по-малко от две години. Тя се води пряк наследник на покойния Ники в качеството си на негова съпруга.

100 души на погребението

В неделя, 5 месеца след смъртта му, Николай бе погребан в гробищния парк на квартал Аспарухово във Варна. Над 100 души изпратиха културиста. "Нашата битка сега започва! Покой за брат ми, защото зная, че оттам, където е той, връщане няма, и справедливост за нас – защото искаме виновните да си платят за това, че ни отнеха най-скъпото", коментира през сълзи сестра му Милена Димова. Така новите медицински експертизи, които се очаква да назначи съдът, ще бъдат направени на базата на аутопсичния протокол. Към момента съдебномедицинската експертиза е изготвена в Плевен. Трима съдебни лекари от Варна са си дали отвод, защото не са били съгласни с описаните в нея обобщения. На снимките ясно се вижда, че Николай има дълбока рана на носа, която фигурира в протоколите като драскотина. Освен това е регистриран удар с остър предмет в тила, както и други наранявания. Частните детективи ще искат нови изследвания и анализи за начина, по който са причинени травмите.