Поредната бомба със закъснител, оставена от правителството на ГЕРБ в лицето на Министерство на земеделието и храните (МЗХ), е липсата на обезщетение за засегнатите от инфлуенца стопани. Това казa Манол Генов, народен представител в 43-ото Народно събрание от парламентарната група на „БСП лява България“ и член на Националния съвет на БСП във връзка с инфлуенцата по птиците в Пловдивския регион в края на миналата година и с очакваните обезщетения за претърпелите загуби стопани, цитиран от "Фокус".
„Силно са обезпокоени собствениците на животновъдни ферми, които дадоха своите животни, когато бе организирано принудителното убиване по така наречения "хуманен начин" на всички засегнати и контактни птици. До ден днешен те нямат яснота кога и какво обезщетение ще получат вследствие на огнищата на този птичи грип, така наречената инфлуенца по птиците.

В същото време виждаме, че зимата си отива, идва пролет, те отново трябва да зареждат своите ферми с нови животни. Хубавото е това, че правителството на ГЕРБ си отиде преди зимата“, коментира Манол Генов. По думите му в края на миналата година правителството на Бойко Борисов е гласувало 10 млн. лв. за обезщетяване на тези стопани и те не са изплатени към момента. „От януари месец още от старото правителство започна едно лутане между институциите кой и как трябва да определи цената, а в Закона за ветеринарномедицинската дейност е ясно казано, че тя трябва да бъде на пазарна цена.

Националният статистически институт не разполага с информация за такъв вид птици и патици и не може да даде компетентно становище, на базата на което да се изработят оценките и цените, по които ще бъдат обезщетени стопаните“, коментира Манол Генов. Той обясни, че в закона е казано, че трябва да се вземат пазарните цени от предния месец.

Според него още по-лошо е, че към самото Министерство на земеделието има предприятие, което наблюдава цените на всички продукти. Генов уточни, че става въпрос за Система за агропазарна информация (САПИ) ЕООД. „В крайна сметка Министерство на земеделието трябва да иска компетентна информация относно цените от този свой подчинен орган, където министерството е принципал“, заяви Манол Генов. Той обърна внимание, че управителят на това дружество носи име близко на един бивш народен представител от ГЕРБ. „Явно със своята некомпетентност в случая усилва впечатлението за политическо назначение“, добави Генов.