Турски специални части проведоха голяма акция в нощта срещу 5 януари в град Силиври след сигнал, че преселници от Източен Туркестан (наричан още Уйгуристан) укриват терориста от „Рейна“. Обкръжен бил жилищен комплекс в район Селим паша, в който живеят десетки семейства уйгури. Извършени са обиски, има арестувани.

„Връзката на терориста, който е уйгур, с уйгурски семейства и близостта на местата, където може да е приютен до България – това е причината за блокираните пътища до турско-българската граница.  От Силиври до ГКПП „Капъ куле – Капитан Андреево“ е 200 км, от Силиври до „Дерекьой-Малко Търново“ е 110 км по въздух и около 190 км по шосе.

Този пункт не е натоварен. В района на Къркларели вчера бе обявен червен код, защото не е изключено през „Дерекьой – Малко Търново“ терористът да се опита да избяга в Европа“, разкриват пред 24rodopi.com журналисти от Къркларели.

Според тях в акцията в Силиври са участвали части на жандармерията и полицията, но и най-обучените спец служители в Истанбул. Конвоят от полицейски коли, сред които и бронирани, бил с дължина 3 км.

Както БЛИЦ информира по-рано днес, турските власти смятат, че мъжът, който в новогодишната нощ отне живота на 39 души в истанбулския клуб „Рейна“, вероятно е представител на тюркска народност уйгури. Това заяви вицепремиерът на Турция Вейси Кайнак в четвъртък. „Терористът вероятно е уйгур“, каза Кайнак пред телевизионния канал Haber.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ