Дефицитите ни са ниски. Имаме третия най-нисък дефицит в ЕС. Държавният ни дълг е третият най-малък в ЕС и по този начин ни дава свобода да реализираме национални политики. Това заяви финансовият министър Асен Василев по време на обществения съвет, посветен на разходите на държавата.

Прави впечатление, че част от приходите растат доста бързо, отчете той.

От думите му стана ясно, че голяма част от приходите се формират в София. 35% от постъпленията са от големите данъкоплатци. "Част от приходите идват от нефинансови активи, основно имоти с отпаднала необходимост.

В момента се опитваме да съберем информация, защото има притеснителни данни. Във Варна има два имота, продадени на цени доста под пазарната", даде пример финансовият министър.

От гледна точка на МФ е добре да се помисли за по-засилен контрол при тези сделки, коментира Василев.

По отношение на приходите от концесии. Те са в размер на 145 милиона и включват всички природни дадености на страната. Работим с Министерство на енергетиката, за да завишим тези такси, обяви министър Василев.

От КНСБ отправиха въпрос дали ще има актуализация на бюджета и ще бъде ли нарушена макрорамката. В отговор министър Василев заяви, че благодарение на това, че икономиката върви добре се очаква 1 - 1,5 млрд. лева приходи тази година.

Той предупреди, че се очаква нова COVID вълна, която ще е доста тежка, заради Делта вариантът, въпреки това ще се направи всичко възможно, за да не се затварят бизнеси. Търси се вариант и за допълнително подпомагане на засегнатите бизнеси. 

Държавният бюджет е около 15 милиарда. Харчим около 12 милиарда на година. 12 милиарда са пенсиите. Интересно е да се отбележи, че приходите растяха със 7%, а разходите растат с 10% и това е трайна тенденция. Разходите за персонал растат повече от разходите за пенсии през последните 5 години. Средното увеличение на разходите е с 12% на година, отчете финансовият министър.

По думите на Асен Василев миналата година за COVID мерки сме похарчили 3,5 милиарда лева. До края на годината се очаква разходите да нараснат доста.

Ръстът на пенсиите е с 6% на година. Това се дължи на 50 лева добавки към пенсиите, а не на осъвременяване, поясни Василев.