2013 година влязох като служебен министър в една много тежка ситуация в енергетиката. Сега ситуацията не е толкова сложна от една страна и кризата не е толкова остра.

Колегите в министерството помагат да решавам проблемите, които все пак не са никак малко. Това е причината да можем все още да не можем да отсеем плявата от сеното и да тръгнем по един още по-възходящ път, каза пред bTV министърът на финансите Асен Василев. 

"В НАП всяка седмица правят анализи на събираемостта спрямо предишните години. Това, което виждаме в момента, е събираемост по-голяма от заложената в плана за тази година. Това си го обяснявам с факта, че икономиката работи добре. На второ място пренастроихме работата на НАП да е свързана с големите фирми, които изпълняват обществени поръчки.

Проверяват се и касовите наличности, но отново големите касови наличности, а не малките. Не на последно място НАП се обърна към големите длъжници, които имат сериозни просрочия на задълженията. Всички тези фактори водят до това, че събираемостта се е повишила", разкри Василев без да оповести конкретни цифри с колко точно се е повишила тази събираемост. 

Той коментира и темата за шефа на НАП Румен Спецов, който е подложен на атаки от страна на предишните управляващи. "Тези атаки са серия от театрални постановки. Г-н Спецов си върши перфектно работата. Не казвам, че г-н Спецов не е продал фирмата си, а казвам, че в това няма никакъв проблем. Това беше достатъчно добре обяснено още след първите атаки срещу него.

В момента има повишена събираемост, защото НАП вече не се използва за бухалка и бизнесът е спокоен", категоричен бе Асен Василев.

"Очакваме до края на годината да имаме допълнителни приходи от около милиард - милиард и половина. Когато се сформира нов парламент, ние ще предложим тези допълнителни приходи да се изразходват за новата вълна на COVID-19, която най-вероятно ни очаква. Искаме тези средства да отидат за здравното министерство и икономически мерки.

Изготвяме план, с който да се справим с евентуална криза, както здравна, така и икономическа, ако има нови затваряния на бизнеси. Искаме да сме подготвени и да управляваме правилно и рационално пандемията. Към момента не се налага теглене на кредит, защото имаме много добра събираемост. Новият парламент ще се произнесе по тези теми.

Ние в момента правим само техническата част. Официалното решение ще се вземе от следващото Народното събрание", завърши Асен Василев.