Великобритания гласува за напускане на ЕС, като това ще се отрази сериозно на икономиката на страната. Един от отраслите, които ще пострадат най-много, е автомобилната промишленост, твърдят аналитици от LMC Automotive, цитирани от Automedia.bg.
Според тях продажбата  на нови автомобили ще спадне с около 1 млн. бройки през следващите години, което ще нанесе загуби за милиарди на производителите. Само през тази година продажбите ще намалеят със 120 000 коли, а през следващите 2 години – с още 800 000. Решението за Brexit също така ще окаже влияние и на инвестициите, тъй като автопроизводителите няма да рискуват да влагат пари при подобни обстоятелства.

Финансови експерти от компанията Everscore ISI изчисляват, че  автомобилните производители във Великобритания ше се простят с около 9 млрд. долара потенциална печалба. Те са на мнение, че през 2017 г. продажбите ще спаднат с 14%, като най-сериозно ще пострадат PSA, VW Group и Ford.

„Това е лош ден за Европа, но най-вече за Великобритания. В географски план държавата може и да остров, но в политически и икономически – не е”, бе лаконичният коментар на председателя на борда на директорите на Daimler AG – Дитер Цетше.
Местният производител Jaguar Land Rover очаква заради Brexit да се прости с печалба от 1,3 млн. долара до 2020 г. Други две компании - Rolls-Royce и Mini, които са част от концерна BMW, засега се въздържат от прогнози. Свои притеснения за бъдещето изразиха и от Toyota и Nissan, които имат големи заводи на Острова.