Странна карта, обясняваща защо повече от половината британци гласуваха за напускане на ЕС, циркулира из интернет и хвърля в неподправен шок англичаните. Стотици потребители на Фейсбук и Туитър повярваха, че една позабравена болест има връзка с изхода от референдума, съобщава „Индипендънт”.
Изображението, което се разпространява със светкавична скорост в интернет, представлява две идентични карти на Великобритания. Лявата е добре познатата от последните дни жълто-синя карта, показваща кои региони в страната са гласували за оставане в ЕС (жълто) и кои за напускане (синьо).
 
Картата в дясно е разделена на същите региони, но е черно-бяла. Тя уж била от 1992 година и показвала (в тъмните участъци) кои части на страната са поразени от болестта „луда крава”.
 


Много хора повярваха на „старата” карта и се зачудиха наистина ли е възможно да има връзка между резултатите от референдума и консумацията на заразено говеждо. Други все пак проявяват здрав разум и призовават „да не прибързваме със заключенията”.
 
Стотици случаи на „луда крава” се регистрират ежедневно в страната. Разпространението й, обаче, няма почти нищо общо с регионите, в които хората са гласували за излизане от ЕС.
 
В крайна сметка стана ясно, че някой просто е променил жълто-синята карта и я е направил черно-бяла. Въпреки това много британци бяха хвърлени в сериозен размисъл.

Превод и редакция: БЛИЦ