Азиатските акции запазват позициите си близо до шестмесечни върхове днес преди срещата на Федералния резерв, като получават подкрепа вследствие на очакванията, че централната банка на САЩ може да заеме по-предпазлива позиция.

Междувременно нови опасения около брекзит повлякоха паунда надолу.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI остава почти без промяна, отстъпвайки леко от най-високото си ниво от 21 септември насам, достигнато по-рано през сесията.

Японският Nikkei се понижи с 0.3%, докато австралийският основен индекс изгуби 0.1%.

Китайските акции се търгуват в тесни рейнджове, като основният индекс Shanghai Composite остава почти без промяна, индексът на сините чипове CSI 300 се понижава с 0.2%, а хонконгският Hang Seng губи 0.1%.

Трите основни щатски индекса вчера записаха повишения, подкрепени от банковия и от технологичния сектор. Dow Jones Industrial Average, S&P 500 и Nasdaq Composite нараснаха с по между 0.3 и 0.4%.

“Спекулантите изглежда залагат на ръст в цените на акциите вследствие на по-предпазлива позиция от страна на Фед. Централната банка е малко вероятно да убие тези надежди. Въпреки това има риск Фед да ограничи предпазливостта си,” казва пред Ройтерс Масанари Такада, анализатор в Nomura Securities.

На фона на забавянето на световния икономически растеж, трейдърите се фокусират върху срещата на Фед, която започва по-късно днес, за евентуални индикации относно лихвите в САЩ.

На валутния пазар, паундът намери по-здрава основа днес, след като вчера падна до 1.3183 долара, след като законодателите поставиха под въпрос третия опит на премиера Тереза Мей да накара парламента да подкрепи сделката й за брекзит.

Плановете на Мей се объркаха още повече вчера, след като председателят на парламента реши, че тя не може да подлага сделката на ново гласуване, освен ако не бъде предложена във фундаментално нова форма.

Мей разполага само с два дни, за да получи одобрение за сделката си за напускане на ЕС, ако иска да се се включи в срещата на лидерите от ЕС в четвъртък, където да им предложни нещо в замяна на допълнително време.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, остана почти без промяна и за последно бе на ниво от 96.475 пункта, движейки се близо до двуседмично дъно. Индексът е изгубил 1.2%, след като достигна тримесечен връх от 97.710 на 7 март.

Японската йена поскъпна с почти 0.2%, до 111.19 йени за долар, докато еврото остана почти без промяна на ниво от 1.1342 долара.

Цените на петрола се движеха малко под върховете си за 2019 г., подкрепени от продължаващите ограничения на предлагането, оглавени от ОПЕК. Санкциите на САЩ срещу производителките на петрол Иран и Венецуела също повишават цените, въпреки че, според някои трейдъри, ръстът изглежда ограничен от нарастващото производство на суровината в САЩ.

Цената на фючърсите на щатския лек суров петрол остава почти без промяна на ниво от 59.09 долара за барел, близо до върха от 59.23 долара за 2019 г., достигнат в предходния ден. Петролът от сорта брент поскъпна с 0.1%, до 67.62 долара за барел, като също се търгува недалече от върха си за годината от 68.14 долара за барел.