Азиатските акции бележат ръст днес, а търсенето на облигации нараства в световен мащаб вследствие на засилващите се спекулации, че Федералният резерв ще заеме още по-предпазлива позиция на срещата си тази седмица.

Японският Nikkei оглави ръста с 0.56% повишение, докато азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI добави 0.35%.

Индексът на китайските сини чипове CSI300 се повиши с 0.8%, докато фючърсите на S&P 500 бележат леко понижение. Миналата седмица щатският индекс записа най-големия си седмичен ръст от ноември, докато технологичният Nasdaq отчете най-добрата си седмица от началото на годината.

Очакванията са, че Фед ще занижи допълнително прогнозите си за лихвите тази година.

Очакват се също така повече подробности по плана за намаляване на облигациите, които Фед притежава на стойност 3.8 трлн. долара. Двудневната среща на централната банка на САЩ ще приключи с пресконференция в сряда.

В резултат на тези очаквания лихвите по тригодишните и петгодишните държавни облигации са в тон с основната лихва на Фед.

Изнесените в петък данни показаха, че производството в САЩ пада във втори пореден месец през февруари, а фабричната дейност в Ню Йорк се понижава до близо двумесечно дъно този месец, предлагайки допълнителни доказателства за рязко забавяне на икономическия растеж в началото на първото тримесечие.

Понижението на лихвите по държавните облигации повлече долара надолу, като щатската валута поевтиня от 111.89 спрямо йената в петък до 111.55. Доларовият индекс бе на ниво от 96.559 пункта, след като миналата седмица изгуби 0.7%.

Еврото се задържа на 1.1326 спрямо долара, доста над достигнатото наскоро дъно от 1.1174, което бе достигнато, след като Европейската централна банка наскоро също зае предпазлива позиция по отношение на паричната си политика.

Британският паунд запазва позиции при 1.3290 спрямо долара, докато пазарите изчакват яснота около драмата с брекзит.

Правителството на британския премиер Тереза Мей се опитва да получи подкрепа в парламента за следващата си сделка по брекзит.

Мей разполага само с три дни, за да получи одобрение за сделката й за напускане на ЕС, ако иска да участва на среща с лидерите на съюза в четвъртък, на която да им предложи нещо в замяна на отпускането на повече време.

На суровинните пазари, спот цената на златото бе подкрепена от понижението на лихвите и бе на ниво от 1 300.35 долара за тройунция.

Цените на петрола отстъпиха от най-високите си нива за годината. Щатският лек суров петрол за последно поевтиняваше с 22 цента, до 58.30 долара за барел, докато цената на петрола от сорта брент се понижава с 15 цента, до 67.01 долара за барел.