Фирмите трудно намират работници, като в същото време няма свободни места за мениджъри. Това показват данни на компании за услуги в областта на човешките ресурси, пише Труд бг.

Най-много обяви са публикувани за Работници/Служители, включително и обслужващ персонал, като делът им достигна 69% от всички предложения през май.

Всяка трета обява е за Експерти/Специалисти, а едва 3 на сто са за ръководни кадри като мениджъри, показват данни на платформа за търсене на работа.

След почивните дни през май има бум в обявите за работа, като те стигат рекорден брой, като са със 76% повече спрямо година по-рано.

Според експертите една от причините за ръста е увеличението на предлаганите работни места в секторите “Хотелиерство и ресторантьорство” и “Търговия и продажби”. Персонал се търси и в секторите “Логистика и транспорт” (27%), “Производство” (23%), “Здравеопазване и фармация” (20%), “Счетоводство, одит, финанси” (17%).

Според анализ на друга компания увеличението в търсенето на персонал не е моментно, а тенденцията се запазва през последните месеци. Според експертите обаче активните кандидати са малко и компаниите по-трудно намират кадри.

Вече в над 60% от обявите се споменава възможността за дистанционна работа, като задължителното 100% присъствие в офиса може да стане причина за отказ на предложение за работа, коментира Надежда Василева, директор “Подбор на кадри”.

Част от мотивите за това са, че немалка част от служителите, които не са от София, вече са се завърнали по родните си места, освободили са жилищата в столицата и работят от вкъщи.

Заетост

В Пловдив търсят 100 монтажници

Фирмите в Пловдив и Тракия икономическа зона търсят най-много монтажници. Само в Бюрото по труда са обявени 100 свободни работни места за монтажници на електронни елементи, като заявката за работници с такава квалификация се преповтаря от седмици.

Дефицитни се оказаха и кадри като готвачи и камериери.

129 места за различни професии са обявени на Трудовата борса в Шумен. Фирма търси 10 оператори на металообработващи машини, със заплата 900 лева.

Търсят се и 15 охранители, като заплатата е 800 лева, както и 12 готвачи с възнаграждение 1000-1200 лева. Има и над 20 места за шивачки, а заплатите са около 650 лева.