Не е тайна, че инвеститорът Уорън Бъфет и компанията му Berkshire Hathaway са големи почитатели на Apple, пише Darik Business Review.

Наскоро стана ясно, че през четвъртото тримесечие на 2022 г. Berkshire е увеличила дела си в технологичната компания, купувайки нови 333 856 акции. По последни данни тя притежава 895 млн. акции от Apple, равняващи се на 5.8% от капитала ѝ.

Инвестиционната легенда обяснява в интервю за CNBC защо притежава толкова много акции на Apple.

„Лоялността на клиентите е една от причините за това. Ако някой ви каже, че ще ви даде 10 000 долара, за да се откажете от своя iPhone, но срещу тази сума не трябва да си купувате повече подобен смартфон, по всяка вероятност ще откажете", казва Бъфет. 

Ако имате автомобил Ford и ви дадат подобна сума, то веднага ще си купите, например, нов Chevrolet, допълва той.

“Тим Кук е един от най-добрите главни изпълнителни директори в света. Той ръководи компанията по невероятен начин“, казва още Бъфет.

По думите му, Кук разбира много добре бизнеса на компанията и разполага с продукт, който на практика Стив Джобс е изобретил.

Инвестиционната легенда казва още, че Apple е невероятен бизнес както за инвеститорите, така и за клиентите.

"Как, по дяволите, можеш да създадеш друг подобен бизнес? Ето затова притежаваме толкова много акции на Apple. Делът ни се увеличава всяка година, тъй като Apple изкупува много собствени акции", обяснява Бъфет.

Инвеститорът казва, че Berkshire Hathaway няма планове да продава от ценните книжа на компанията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук