Малкият и среден бизнес в Бургас алармират – остават 44 дни до крайния срок, в който фирма регистрирана по ДДС трябва да смени софтуера за управление на продажбите (СУПТО) и касовите си апарати, пише flagman.bg.

Все още обаче има сериозни неясноти и спорни моменти при въвеждането на новите касови апарати и свързването им с продажбите в електронен магазин, коментират предприемачи чиято дейност е електронната търговия. В началото на април самостоятелната употреба на софтуер за управление на продажбите и касов апарат става абсолтюно забранена.

 „В момента софтуерът, с който разполага интернет магазинът ни, не отговаря на новите изисквания на НАП за софтуер за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО). Спорният момент в електронната търговия идва от това дали получаваш парите от продажбата на стоката по банкова сметка или куриерската фирма ти ги изплаща в брой. Според наредбата и тълкуванието на юристи, с които сме се консултирали, когато се привеждат по банков път не е необходима регистрация в НАП и наредбата не те задължава да използваш СУПТО, но когато  ги получаваш от куриер трябва да се регистрираш пред НАП и да използваш СУПТО. Обърнете внимание, че софтуерът трябва да е одобрен, за да може да се върже към касовите апарати на НАП. Разработчиците на системата за управление на продажби на моя магазин ми обясниха, че не е възможно да си я напасна към новите изисквания на Наредба 18. Това са нови разходи, първо за регистрация на електронния магазин пред НАП и второ за лицензиран софтуер. Срокът ни е до края на месец март. И трябва да го спазим, защото никой не иска да попадне в графата на НАП като неизряден търговец” , сподели собственик на голям електронен  магазин в Област Бургас.

До края на март регистрираните по ДДС фирми трябва да осъвременят фискалните си устройства и софтуера към тях, така че те да подават в реално време информация за всяка продажба към сървъра на НАП. За голяма част от фирмите това означава пълна подмяна на устройствата и допълнителни сериозни разходи.

Към момента броят на касовите апарати и принтери, които отговорят на новите изисквания, е 12 000, като са издадени над 1,5 млн. касови бележки с отпечатан на тях QR код. Общият брой на касовите апарати на регистрираните по ДДС е 185 000 към края на 2018 г., като 40% от тях могат да бъдат софтуерно доработени, без да се налага смяна на хардуера.

„Целта ни е изсветляване на бизнеса. Според новите правила софтуерите, управляващи фискални принтери и касови апарати, няма да позволяват манипулации и укриване на приходи. Производителите на такъв софтуер са длъжни да го модифицират и да обявят пред НАП съответствието му със законовите изисквания. Към момента има 13 такива софтуера”, коментира Христо Узунов, говорител на НАП-Бургас. Той подчерта, че годишно хазната губи 300 млн.лева от софтуерни измами на търговците, които ще бъдат предотвратени чрез внедряването на новите касови апарати.

Касовите бележки, които получаваме за заредено гориво на бензиностанциите, ще бъдат по-подробни от началото на месец април. Така крайният потребител ще е информиран каква част от платената от него сума за горива представлява косвени данъци и каква е продажната стойност на горивата и стойността им за търговеца.