Германия се е оказала по-готова от другите страни за икономическата криза, причинена от пандемията от коронавирус. Това е станало благодарение на многогодишна политика на икономии и фискална дисциплина, информира Bloomberg
Правителството на страната дълго време се е придържало към ясна стратегия за поддържане на фискално равновесие и избягвало бюджетен дефицит. Средствата, събрани за сметка на държавния дълг, са използвани за допълнителни инвестиции, а не са отивали за финансиране на текущи необходими разходи. Държавният дълг на Германия е един от най-ниските в еврозоната и се колебае около 60 процента от БВП.

Тази политика е получила название "черна нула" (свързано с нулевия бюджетен дефицит) и към нея се е придържал бившият финансов министър Волфганг Шойбле, а след това неговият наследник Олаф Шолц.

Тя често бива критикувана от международни финансови организации (като Международния валутен фонд), които указвали, че властите, увличайки се от прекомерната икономия, пропускат възможността да развиват икономиката и да стимулират инвестициите за сметка на големи разходи.

Самото германско правителство постоянно твърди, че няма да увеличава дълга, за да може да реагира на бъдещи кризи и да увеличи целевите разходи. Сега тя получи потвърждение, че избраната стратегия е правилна, пише изданието.

Дори въпросите на икономисти, които се интересуват дали настоящите увеличени бюджетни разходи се вписват в обичайната фискална политика, трудно могат да разклатят доверието в собствената им правота.

По-рано канцлерът Ангела Меркел обяви старта на програма за държавна помощ за регионите. Като част от него ще бъдат отпуснати 540 милиарда евро. Плащанията са към малкия бизнес, както и на най-засегнатите от кризата слоеве на населението.

Превод и редакция: БЛИЦ