Депутатите в британския парламент предприеха първата стъпка към приемането на законопроект за блокиране на Брекзит без сделка като гласуваха за изземване на дневния ред на правителството днес в Камарата на общините, за да започнат обсъждане на законопроекта.
Очакванията са, че след обсъждането законопроектът ще бъде гласуван, тъй като 17 депутати от Консервативната партия на Борис Джонсън със сигурност ще го подкрепят, съобщава БНР.

С 328 гласа „за“ срещу 301 „против“ Камарата на общините гласува за начало на дебатите по законопроекта. Това бе първото гласуване в Камарата на общините след идването на власт на Борис Джонсън и първото негово поражение като премиер.

Незабавно след гласуването Борис Джонсън заяви в парламента, че лидерът на опозицията е молил за избори от две години. „Аз не искам избори, но ако депутатите гласуват да наложат още едно безсмислено отлагане на Брекзит изборите са единственото нещо, което може да реши въпроса“, каза Джонсън и потвърди, че партията му ще внесе процедура за общи избори.

От своя страна Джеръми Корбин отговори: „Той иска да внесе процедура за общи избори. Чудесно. Но първо да приемем проектозакона, така че излизането без сделка да отпадне от масата за преговори“. 

По-рано вчера правителството на Борис Джонсън загуби парламентарното си мнозинство след като депутатът от Консервативната партия Филип Лий дезертира към либералдемократите.