Брекзит може да струва на Великобритания повече от 200 милиарда паунда под формата на пропуснати икономически ползи до края на тази година.

Иначе казано след гласуването за излизане от Европейския съюз (ЕС) Обединеното кралство е изпуснало възможности да увеличи брутния си вътрешен продукт с 200 милиарда паунда. Или с почти толкова, колкото Лондон е платил за бюджета на съюза за всичките 47 години от членството си в него, пише Business Insider, цитиран от money.bg.

Според изследване на Bloomberg Economics цената на Брекзит за Великобритания вече е достигнала 130 милиарда паунда и ще нарасне до очакваните 200 милиарда паунда до края на 2020 година.

По думите на икономиста Дан Хансън несигурността на бизнеса на Острова е била причина страната да изостане по отношение на растежа си спрямо останалите държави в Г7 след вота през 2016 година. Според изчисленията британската икономика е с 3% по-малка, отколкото би трябвало да бъде, ако решението за излизането от ЕС беше отхвърлено.


Междувременно изчисления от библиотеката на Камарата на общините показват, че Обединеното кралство би внесло общо 215 милиарда паунда към бюджета на ЕС за периода между 1973 и 2020 година при коригиране на сумата с инфлацията.

Това означава, че загубите от 2016 година насам в резултат на Брекзит скоро може да минат общите плащания на Великобритания към европейския бюджет. Именно той беше една от основните теми по време на кампанията за напускането на ЕС.

След победата на премиера Борис Джонсън по време на изборите във Великобритания през декември, сега Брекзит трябва да стане официално факт на 31 януари. Успоредно с това обаче доверието на бизнеса и инвестициите се свиват, а годишният икономически растеж се свива до 1% от ниво от 2%.