По-скъпи плодове тази година очакват производителите и експертите в Югозападна България. Заради скъпото напояване и лошите метеорологични условия, основно сланата по овощните дръвчета, се очаква да плащаме 300% повече за килограм ябълки и череши.

След превръщането на голяма част от зеленчуците в луксозна стока изглежда, че и плодовете ги очаква същата съдба. В Кюстендилско все повече семейства производители се отказват от бранша и все повече декари земи пустеят.

„Първите плодове родно производство, които идват на пазара, са ягодите и черешите – в края на месец май – началото на юни в Кюстендил излизат първите череши”, заяви пред БНТ заместник-председателят на Института по земеделие доц. Димитър Сотиров.

„Декември и януари климатичните условия бяха подходящи за овощните култури, няма измръзване, след това имаше период от леко захлаждане. В Кюстендилско сме обнадеждени, че тази година цъфтежът се завръща и очакваме една добра реколта, но месец април е критичен, защото през последните 10 години почти не е имало година, в която късните пролетни слани да подминат региона.

Всяко едно повишаване на среднодневните температури е критично за овощните култури“, обясни той.

Заради това голяма част от земеделците започват да се отказват, тенденцията в момента е овощните градини да се продават. Все по-малко хора обаче ги купуват – заради трудната реализация на производството и вноса на плодове от европейски страни.

„Ако вземем за пример черешата – при изкупуването, когато започне сериозната кампания, пунктовете обявяват цена от 1-1,10 лв. След няколко дни цената спада до 90 стотинки, а в същото време берачите искат от порядъка на 50-60-70 стотинки.

При тази аритметика няма как производителят да бъде на печалба и ако не са субсидиите, повече от половината хора ще се откажат от производство на овощни култури в страната“, каза още доц. Сотиров.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук