Няма подводни камъни в новия здравен модел. По-добре е гражданите да имат право да избират за какво ще плащат здравните си осигуровки. Това заяви председателят на Център за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в ефира на Нова телевизия.

"От гледна точка на пациента също е по-добре той да има право на избор. Даването на възможност поставя пациента в центъра на системата", каза още д-р Кацаров.

"Здравната каса няма да издържи на конкуренцията. Не се знае дали пациентите ще изберат публичното или частното. Задължителният медицински пакет ще продължи да съществува. Дори очаквам да бъде разширен", коментира още той.

"Поделянето на парите ще бъде на базата на средната стойност от един човек, който дава пари. И богатите, и бедните ще получат една и съща сума накрая. Така пакетът няма да се определя от процент на възнаграждението на човека", разкри по темата бившият директор на "Пирогов" доц. д-р Спас Спасков.

"Националната каса ще бъде буфер, за тези, които не са се записали никъде. Няма да има система, която да си избира по-младите и по-здравите", завърши доц. д-р Спасков.