Властите ще продължат да предлагат допълнителни мерки срещу безработицата. Няма намерения за намаляване на пенсии и заплати.

Това стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева в ефира на сутрешния блок на Нова тв. 

Вчера пенсиите бяха вдигнати с 6.7%. Разбира се, че няма да се стигне до намаляване на пенсиите и минималната работна заплата, гарантира министър Сачева. Ние сме категорични в това, че трябва да бъдат запазени 100% от доходите на работниците.

По отношение на мярката 60 на 40, Сачева каза, че трябва да се следва отговорността към общите пари. Броят на спасените работни места и овладяването на ръста на безработицата - два показателя, по които се мери успеваемостта на мярката. Под 1000 души на ден регистрираме безработни през последната седмица.


Днес 272 000 са безработни - намаляването се дължи на мерките, които предприемаме, каза още Сачева. Министърът поясни, че наесен е възможен ръст на безработицата заради сезонната заетост.

По думите на Деница Сачева ограниченият ресурс, с който се разполага, трябва да бъде използван там, където има най-голяма нужда. Подадени са 17 000 заявления за около 300 000 работни места, около 200 млн. вероятно ще разплатим по мярката 60 на 40, коментира Сачева. Около 12 дни минават, докато се получат средствата по тази мярка, стана ясно още от думите на министъра.

По отношение на очакваните резултати в края на годината от предприетите мерки, социалният министър коментира, че целта е да се задържат нивата на безработицата около 6% - тоест 300 000 работни места. Нашите усилия са фокусирани върху подкрепата на заетостта. Ако се наложи, мярката 60 на 40 може да бъде продължена до края на годината, прогнозира още министърът на труда и социалната политика.

Деница Сачева каза, че се готвим за най-лошото, но се надяваме на най-доброто, като се работи по различни сценарии.