Омбудсманът Диана Ковачева определя като недопустимо предстоящото от 1 юли поскъпване с до половин процент на парното и топлата вода.

Позицията ѝ бе изразена по време на общественото обсъждане от експерта от нейния екип Весела Ванева, която изтъкна като аргумент, че самият регулатор е направил изчисленията при прогнозна цена на газа, която на годишна база се очаква да е с 24% по-ниска, предаде БНР, цитирани от Дарик.

"Всъщност предложеното наглед минимално повишение на цените на топлинната енергия ще се превърне в значително поскъпване за всички клиенти на топлата вода и парното с малко над 11 на сто поради кумулативния ефект от повишението на ставката на данъка на добавената стойност от 9 на сто на 20 на сто от 1 юли тази година.

 Така потребителите ще се окажат в абсурдната ситуация при значително намаление на цените на природния газ да заплащат по-високи цени за топлинната енергия, каквито нямаше дори по време на безпрецедентната енергийна криза през 2022 година".

Весела Ванева допълни, че по тази причина омбудсманът предлага цените на топлата вода и парното да бъдат намалени в такъв размер, че да компенсират предстоящото увеличение на ДДС.

Тя настоява и да се използват други начини да бъдат компенсирани топлофикациите за недовзетия си приход, а не чрез сметките на клиентите на дружествата.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук