Цената на златото не показва изразена динамика в петък сутринта и остава около нивото 1980 долара за тройунция, сочат данните от днешната търговия, съобщава Тrading Еconomics, цитирани от Money.bg.

Към 9:35 часа българско време стойността на августовските фючърси върху златото на фондовата борса Comex в Ню Йорк символично се покачва с $0,9 или с 0,08%, до $1979,50,1 за тройунция. На спот пазара жълтите кюлчета се продават по 1964,58 долара за тройунция.

Цената на юлските фючърси за среброто в същото време се повишава с 0,21% до 24,39 долара за унция. В края на работната седмица цената на златото като цяло е стабилна, пазарите продължават да очакват следващото действие от Федералния резерв на САЩ. Според CME Group 71,4% от анализаторите прогнозират, че след срещата процентът ще остане на сегашното ниво от 5-5,25%.

В същото време, в очакване на действия от Фед, доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави, които са основни търговски партньори на САЩ), който влияе върху цената на златото, също е стабилен. Така индексът символично нараства с 0,06%, до 103,41 пункта.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук