Две фирми са подали оферти официално вчера за работа в Кремиковци. Това каза председателят на Синдикат "Металици" към КНСБ Васил Яначков, предаде репортер на БЛИЦ.
Едната фирма е пак украинска - Смарт Груп - на Вадим Новински, който иска изцяло да изкупи комбината. Вчера фирмите са водили преговори с премиера Сергей Станишев, министър Петър Димитров и синдиците на Кремиковци.
Другата фирма Интертръст на Валентин Захариев иска само да оперира в комбината. Валентин Захариев е бивш управител на Кремиковци и в момента Прокуратурата го разследва за злоупотреби. Синдикатите казаха, че според тях е неморално той да се кандидатира, но държавата е тази, която може да реши дали това е редно или не. Работниците все още не са си получили заплатите. Ако до петък не им ги изплатят от понеделник другата седмица синдикатите организират национален протест. Ако се изплатят парите за продукцията на комбината, в понеделник могат да бъдат пуснати доменните пещи.
Синдикатите предложиха Кремиковци да вземе кредит от банките с общ размер на 53 млн. лв., което ще обезпечи работата на пещите за 15 дни напред и заплатите на работниците, заяви за Агенция БЛИЦ Людмил Павлов от Синдикат "Металурзи" към КТ Подкрепа.
Ако кредит се вземе само за заплати, той трябва да е в размер на 24 млн. лв., допълни той.
Кредите, които ще бъдат поискани, ще са за готова продукция на Кремиковци и ще бъдат гарантирани от държавата. Така ще може новата групировка, която вземе комбината да си направи сметка и отчет какво да инвестира като той ще може да поработи поне още половин месец. Общо през последните 3-04 години инвестициите в металургичния сектор са 4 млрд. лв., като за миналата година е реализирана продукция в размер на 6 млрд. лв., посочи Яначков.
Десислава Вангелова, БЛИЦ