Инфлацията е много над нормалното за България, в средното за Европа сме. Това заяви в ефира на Нова телевизия Симеон Дянков, бивш финансов министър.

По думите му има законодателна възможност минималната заплата да се повиши.

Удълженият бюджет от една гледна точка изглежда като богата пица, но инфлацията го яде. Особено за по-слабите социални групи. Трябва да се направи някакво пренареждане. До пролетта инфлацията ще се задържи на тези нива. Ще сме в етап на висока инфлация поне още 6 месеца, категоричен е той.

Дянков е на мнение, че или влизаме в еврото сега и намаляваме дефицита или харчим сега и след това страдаме. Рисково е, трябва да се подготвим, не само да говорим. Печатането на парите, на евро парите, вече е закъсняло с две години.

Ако на хората им трябват ликвидни пари, то доларът е най-добрата инвестиция, каза още Дянков.

Що се отнася до управлението на страната, той заяви, че нито първият, нито вторият мандат ще даде нещо смислено. Надявам се с третия да се случат нещата и да се обединят няколко партии в център дясно. На никого не му се управлява, ситуацията е тежка, а зимата в Европа винаги е тежка, особено сега с енергийната криза, отсече той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук