Европейската комисия публикува в сряда предварителен списък с продукти на стойност 20 млрд. долара, произвеждани в САЩ, които биха могли да бъдат засегнати от контратарифи като част от търговския спор между Брюксел и Вашингтон относно държавните субсидии, предоставяни от американската държава на компанията "Боинг" (Boeing).
 

Списъкът обхваща широк спектър от продукти - от самолети до продукти на индустриалната химия и хранителни стоки. Комисията добави, че окончателният списък ще бъде изготвен в консултации с арбитър, назначен от Световната търговска организация (СТО).
 
Европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом отбеляза, че неотдавнашният доклад на СТО, според който субсидиите за "Боинг" продължават да причиняват значителна вреда на европейския конкурент в лицето на "Еърбъс" (Airbus), само подчертава необходимостта европейските компании да се конкурират при справедливи и равни условия.
 
Въпреки заявената готовност на ЕС да реагира с мерки за противодействие, "ако няма друг изход", Малмстрьом отново подчерта, че диалогът е все още предпочитаното решение на този спор.
 
Предложеният от ЕК списък с американски стоки, които биха подлежали на контрамита, е реакция на отправената по-рано този месец заплаха от страна на администрацията на Белия дом за евентуално въвеждане на тарифи върху вноса на европейски стоки за над 11 млрд. долара в резултат на неправомерното европейско субсидиране на "Еърбъс".