Пловдив се наблюдава намаляване на броя на сключените сделки – те са с 6 на сто по-малко спрямо 2018 г., съобщава "Монитор".

В Русе също са с 4% по-малко. Подобна е тенденцията във Враца, Добрич, Плевен, Разград, Силистра, Шумен – там спадът е между 9 и 12%. Габрово обаче бележи значителен ръст на сделките от 10%.

Това е един от изводите в годишния доклад на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) за състоянието на имотния пазар през 2019 г.

Увеличава се времето за покупка на жилища, защото купувачите разполагат с голям избор, отчитат още експертите. Ръстът в цените за София и големите градове е в рамките на 2-3%, което е очаквано, отбеляза председателят на сдружението Добромир Ганев пред БНР.

Голяма част от младите купувачи от 25 до 40 години предпочитат новото строителство заради интегрирането на нови технологии, качествени материали и добър дизайн. Има интерес и към старото строителство. Много от хората го предпочитат заради разликата в квадратурите и наредбите, свързани с този вид имоти.

„Много малко купувачи се замислят, че при новото строителство, придобивайки го на замазки, имат за довършване минимум между 100 и 200 евро на квадратен метър довършителни работи, оборудване, обзавеждане. Така че много често сравнението между новото строителство като цени и старото строителство невинаги е коректно“, коментира Ганев.

При панелките търсенето е мотивирано от по-добрата цена. Вече се откроява разлика в търсенето на санирани и несанирани панелни сгради заради увеличените гаранции за експлоатацията им.