След началото на военната операция в Украйна, на Русия вече са наложени безпрецедентни по мащаб и обхват санкции в икономическата и финансовата сфера. Нещо повече, за санкциите конкретно в енергийната сфера, дори се поставят отлагателни срокове за въвеждането им - с месеци, дори с години. Което "навява" на мисълта, че е възможно и след прекратяване на конфликта в Украйна, санкциите да останат в сила, не се знае до кога, пише money.bg.

В тази връзка, анализатори от финансовия портал "Финам" напомнят, че и други големи държави, като Иран и ЮАР, са били години наред с наложени санкции.

В сравнение с посочените държави (Иран и ЮАР), към началото на санкционните ограничения, Русия имаше по-диверсифицирана промишленост и по-голяма икономика (2-7 пъти), а също така е много по-добре осигурена с природни ресурси и храни.

Освен това, преди началото на ограниченията, икономическите политики в Русия бяха значително по-напреднали. В същото време, скоростта на въвеждане на повечето от тежките санкции спрямо Русия беше значително по-висока (отне няколко месеца, не години), отбелязват експертите. 

Анализаторите от "Финам", изхождайки и от санкционния "опит" на посочените и други страни, прогнозират какво в общи линии би могло да се случи с икономиката на Русия в следващите 5 и повече години.

1.С течение на времето някои от санкциите ще се затягат де факто, дори и без законовото им затягане (при условие, че се запази политическото статукво).

2.Доста строги санкции биха могли да доведат до намаляване на размера на икономиката (брутния вътрешен продукт) и бизнес активността в страната с 10-20%, в сравнение с алтернативния сценарий, при който не са налагани санкции. 

3.Дори като се има предвид преориентацията на доставките (на енергоносители) към други пазари, ембаргото може да намали физическите обеми на износа и вноса на Русия, като ограничаването на вноса (на високотехнологични стоки) може да доведе до по-дългосрочни и по-значими последици.

4.Практиката сочи, че около половината от негативните икономически ефекти за страните, които са в условията на сериозни санкции, не са пряко свързани със самите санкции. Такива ефекти могат да бъдат свързани с решения във външната и вътрешната политика, които са взети преди налагането на санкциите и нямат връзка с налагането на ограниченията.

По такъв начин, отмяната на санкциите не винаги означава че бързо ще се компенсира изоставането в благосъстоянието, натрупано през периода на санкционния режим.