За нас и Кирил, и Асен са тези, които започнаха промяната преди година. И двамата доказаха, че най-важното нещо и за тях, и за цялото българско общество е да се спрат кражбите, за да има повече доходи за хората. С тази проста мисия спечелихме последните избори. Асен Василев в момента има много тежка мисия. Заедно с него трябва да намерим дали в българския парламент има мнозинство, което не го е страх да спрем кражбите.

Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер.

Въпросът е под ръководството на Асен дали можем за една седмица да убедим още няколко депутати да помислят за бъдещето на децата ни за това, че идва глобална рецесия и България трябва да има стабилно управление. Лорер не коментира дали се водят преговори с отделни имена като Виктория Василева и Елена Гунчева.

По думите му Кирил Петков ще бъде "активна част от управлението на промяната", но крайното решение ще бъде на Василев, когато сглобява кабинета. Първо обаче е важно договарянето на политиките с ДБ, БСП и независимите депутати.

Лорер е категоричен, че не търсят постове за никой преди да успеят да сглобят управляващо мнозинство.

Според него мотивите за вота за финансите и икономиката са абсолютно несъстоятелни и такива мотиви няма, защото Асен Василев доста добре е управлявал държавните финанси въпреки тройната криза - инфлация, пандемия и война.

Лорер каза още, че решението за руските дипломати е взето и няма връщане назад. Българският интерес е да няма намеса от руска страна в нашата икономика и политика, каза той.

"Ако има нещо, което сме показали през последната 1 година е това, че не ни е страх. Не ни е страх да поемаме отговорност за трудните решения. Специално за изгонването на руските резиденти - тове не е еднолично решение.

Имало е и Съвет по сигурността, решението на МВнР е подкрепено и от резултат от работата на службите. Истински важният въпрос е защо това не се е случило преди години.

Те са тук от години и са толерирани от български администрации. Нашите икономически отношения с Русия отдавна не предполагат наличието на такъв персонал тук. Никой не е имал смелостта да защити българския интерес. България най-после взе позиция", каза Даниел Лорер.

Реципрочността е механизъм, който ни позволява да ги изпратим обратно, откъдето са дошли. Ако сме искали пълна реципрочност, е трябвало да се изгонят още няколко, тъй като България има само 15 дипломати в Москва.

Самото естеството на тяхната мисията е потресаващо и толкова години това е било толерирано, възмути се министърът на иновациите в оставка.

Лорер смята, че никакви трайни икономически отношения няма да бъдат засегнати.

"Русия отдавна не е толкова важен икономически и културен партньор за България, както в носталгичното минало.

ЕС отдавна е най-големият инвеститор в българската икономика, след българските граждани, които си плащаме данъците. Руските туристи не са вече най-важните за България, руският петрол скоро няма да е най-важен за рафинерията", каза Лорер.

Русия ни спря газа, в резултат на което България има диверсифицирани източници на газ. Благодарим на руската агресивна дипломация, която ни помага да се еманципираме от тях, каза още той.

Според него "Лукойл - Бургас" ще може да преработва и други видове петрол от други източници, ако това се наложи поради агресивна политика от страна на Русия.

Опасно е обаче, ако АЕЦ Козлодуй остане без руско ядрено гориво, защото процесите по сертификация на гориво са дълги и българското правителство ще трябва да се замисли от къде да взима гориво. Но имаме гориво поне за година-две, така че това не е спешен проблем, успокои министърът в оставка.

По отношение на Северна Македония Лорер заяви: "правителството отново коригира един дефект от миналите години - дипломация, която не съществуваше". Никой не е разбирал какво иска България от РСМ.

За френското предложение заяви, че никой няма да свърши изцяло нашата работа - следващите български администрации трябва да следят за нашия интерес, ако трябва пак да се наложи вето, ако нещата излязат извън контрол.