"Ултиматумът от руска страна е недопустим и България по никакъв начин не можеше да се съобрази с подобен тип ултимативно искане. Самата българска нота беше действие в полето на дипломацията, но политически мотивирано".

Това каза пред БНР Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения, бивш посланик на България в Лондон.

Той поясни, че решение за прекратяване на дипломатически отношения се взема на възможно най-високо ниво.

"Руският ултиматум на посланика не може да не бъде съгласуван и на ниво президент. Това подсказва, че Русия си оставя отворени вратите за последващи действия. Русия говори за затваряне на посолството, а в нашата нота имаше заявление за временно закриване на генералното консулство на България в Екатеринбург.

В българския закон за дипломатическата служба не фигурира хипотезата за временно закриване на дадено дипломатическо представителство. Такова представителство се открива или закрива по предложение на външния министър и с решение на Министерския съвет. Не ми е известно да има стъпки в тази посока".

Кючуков коментира и темата за Северна Македония:

"Не всички неща, които България иска, са в двустранен план. Част от българските притеснения и искания са към ЕС. Най-типичният пример е казусът с езика... Гаранция, че историята ще бъде част от преговорния процес, е реферирането в преговорната рамка между ЕС и РСМ към Договора за добросъседство. Без подобна референция в преговорната рамка предложението би било неприемливо за България".

Според него изниква обаче по-сериозен проблем - едно обстоятелство, което българското правителство привнесе.

"Вървейки в правилна посока в международен план, то направи много грешки във вътрешен план. Отговорността за споразумението се прехвърли от правителството към парламента. Парламентът не редактира документи, а одобрява вече финализирани документи. Това сигурно е прецедент в световната практика, когато парламент одобрява проект. Какво се случва, когато този проект претърпи промени?".

По думите му постигането на споразумение за РСМ не означава победа или поражение:

"Важното е, че България получава чуваемост на нейните притеснения в Европейския съюз. А РСМ постига стратегическата си цел - да се отвори пътят на страната към Евросъюза. От тази гледна точка това би било добро споразумение".