Рискът от неравномерно икономическо възстановяване от кризата с коронавируса представлява "екзистенциална заплаха" за Европейския съюз (ЕС). Това предупреждение отправи Паоло Джентилони, бивш премиер на Италия и в момента еврокомисар по икономическите въпроси.


Еврокомисарят Паоло Джентилони

Според еврокомисаря Общността също има "историческата възможност" да подготви план за спасяване на икономиката на ЕС.

В интервю няколко дни след като Европейската комисия (ЕК) обяви, че Европа ще влезе в "най-дълбоката икономическа рецесия в историята си", Джентилони заяви, че ЕС се нуждае от добър план за възстановяване, за да се избегнат рисковете от икономическо разделение. Икономиката на ЕС се очаква да се свие със 7,5% през 2020 г.

Джентилони е притеснен, че държавите нямат същите ресурси за възстановяване от този икономически шок. Най-тежко засегнатите страни - Гърция, Италия, Испания и Хърватия - ще отчетат колосално свиване на БВП от 9% през 2020 г., докато икономиката на Германия ще отчете спад от 6,5 на сто, а Австрия - 5,5%.

По думите на бившия италиански премиер поисканата от страните членки на ЕС държавна помощ е много небалансирана.

"Това, което е ясно, е неравномерното ниво на възстановяване и рисковете от това за нашия единен пазар, и необходимостта от конвергенция, особено в еврозоната. Това е нещо, което аз дори мога да определя като екзистенциална заплаха за строежа на Съюза", каза той пред група от европейски вестници.

"Ако искаме да погледнем по по-оптимистичен начин, това е не само екзистенциална заплаха, но също така и в някакъв смисъл историческа възможност за запълване на празнината, която имаме с общи инструменти за икономически и фискални политики", подчерта Джентилони.

Еврокомисарят обаче поясни, че не говори за финансов министър, когато спомена "общи инструменти" в икономическата политика. Вместо това той даде за пример план на ЕС за заемане и изразходване на 100 милиарда евро за защита на работни места в ЕС. Той подчерта, че подобни планове се обсъждаха преди 8-10 г. и дискусиите продължиха с години, но без възможност за постигане на споразумение, което обаче сега се променя.

Европейската комисия подготвя план за възстановяване, след като евролидерите през април призоваха да се отговори на изключителния икономически шок. Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, обяви, че планът ще включва помощ от 1 трилион евро, но все още не е решено откъде ще дойдат парите. Един от неразрешените въпроси е балансът във възстановителния план между заеми и грантове. Франция, Испания и Италия настояват за финансови трансфери, докато Германия, Холандия и други северни държави подкрепят заеми.

Джентилони коментира, че не може конкретно да раздели между грантове и заеми, но отбеляза много ясно, че подкрепя някаква определена сума финансови трансфери. Според него някои сектори като туризма и определени географски райони се нуждаят от интервенция "на принципа на солидарността от този тип, грантове". Второ, по думите му, твърде голямото разчитане на заеми ще вкара държавите в по-дълбок дълг. Той обаче е оптимист за дебата по казуса.