Всички пет кандидати са допуснати в участието за придобиване на концесията на летище "София". Toва стана ясно при отварянето на офертите за концесията на летище "София" в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТСП).

Сред тях са Консорицум "Витоша", Консорциум "Софткънект", "ЦЦБ София Еърпорт", Консорциум между "Еърпорт Де Пари" ЕС и ЕЙ и ТАВ Хавалинманларъ Холдинг" А. Ш. и "Фрапорт България".

Транспортният министър Росен Желязков откри заседанието за концесията в качеството си на модератор и заяви, че процедурата на летище "София" е по реда на Закона за концесиите, съобщава Канал 3.

По думите му концесията на летището е една сравнително нова процедура, в нея участниците подават заявления и оферти, които са разгледани в първата фаза от комисията.

Комисията се състои от членове, наблюдатели и консултанти, а председател е заместник-министърът на транспорта Велик Занчев. Оценяването на кандидатите е дълъг и сложен процес, защото характеристиките на участниците налага сериозна експертна оценка. Цялата документация е в защитени сейфове под 24-часово видеонаблюдение, както и сървърите, върху които се записва видеонаблюдението.

Само обвързващите оферти са на хартия.

Желязков пожела успех на всички участници и вярва, че състезанието за концесията на летище "София" ще бъде много силно и ще се избере най-добрият концесионер, с оглед всички интереси.

Победителят ще получи летище "София" за срок от 35 години. Очаква се от концесията държавата да спечели над 2 милиарда лева.

Кандидатите трябва да построят нов трети терминал до края на десетата година на концесията. Другите инвестиции в разширяването на инфраструктурата ще зависят от ръста на трафика.

От бъдещия стопанин се иска да разшири Терминал 2, да направи проучване и при необходимост да построи втора писта.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ