Състоянието на най-богатите хора на планетата, основателят на Tesla Илон Мъск и собственикът на Amazon Джеф Безос, е намаляло съответно с 25,1 млрд. и 20 млрд. долара през последната седмица, съобщава Forbes.

Отбелязва се, че Мъск и Безос са загубили толкова много пари заради спада на акциите на технологичните компании. Освен това индексът Nasdaq спадна със 7,6% през седмицата, което е най-големият спад от март 2020 г. насам.

Джеф Безос падна от второ на трето място в списъка на най-богатите хора на планетата заради загубата на средства от състоянието си.

На второ място се класира ръководителят на LVMH Бернар Арно, чието състояние се е увеличило с 4,5 млрд. долара през седмицата.

Основателят на Facebook и Meta Марк Зукърбърг също загуби 10,4 млрд. долара от състоянието си, а капиталите на съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин намаляха съответно със 7,5 млрд. долара и 7,2 млрд. долара.

Също така, загубите на най-богатите хора в света се дължат на спада на фондовия пазар в САЩ на фона на очакванията за затягане на паричната политика на Федералния резерв на САЩ. Инвеститорите реагират на факта, че индексът Фед може да повиши основния си лихвен процент още през март.

Превод и редакция: БЛИЦ