Геополитическото напрежение, заедно с високите лихвени проценти и неуспеха на европейските правителства да намалят публичния дълг, може да доведат до широко разпространени икономически сътресения в ЕС.

Това предупреждение отправиха експерти от Европейската централна банка.

Така в редица страни от региона продължават да действат мерки за подкрепа, свързани с последиците от пандемията и енергийната криза, провокирани от антируските санкции и намаляването на доставките на евтини енергийни ресурси от Руската федерация.

Възможно е потокът от инвестиции да намалее поради мека фискална политика на фона на високо ниво на публичен дълг, което ще оскъпи кредитите и ще доведе до нарушаване на финансовата стабилност.

 ЕЦБ също отбеляза, че в страните от региона се запазват структурните проблеми, които възпрепятстват икономическия растеж.

Кризата в сектора на търговските недвижими имоти и други неблагоприятни събития допринасят за уязвимостта на финансовите пазари и правят перспективите за възстановяване много крехки. 

Преди ден ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че някои сектори на ЕС изпитват проблеми поради конкуренцията с Китай.

Това важи особено за производството на автомобили и слънчеви панели, които се доставят в Стария свят от Поднебесната и намаляват възможностите на европейските производители. Така около 80% от слънчевите панели, използвани на континента, са произведени в Китай.