Европа иска по-високи заплати в целия континент и най-вече в държавите от Източния блок, където възнагражденията са в пъти по-ниски спрямо останалите държави. Най-ниските минимални работни заплати в страните от ЕС са в България и Румъния. Това е фокусът на започналата вчера кампания на Европейската конфедерация на профсъюзите "Европа иска увеличение на заплатите", съобщиха от пресцентъра на КНСБ.
Началото на събитието е било в Брюксел, а от българска страна са участвали президентът на КНСБ Пламен Димитров и бившият социален министър Зорница Русинова.

Безработицата през януари - най-ниската от 2010 г. насам
 
Целта на кампанията е да обедини исканията на синдикатите в цяла Европа за ръст на заплатите на работещите. КНСБ също е част от тази кампания.
 
Корпоративна Европа се възстановява от кризата, но в същото време едва един процент от населението на континента се ползва от увеличената печалба. Заплатите на работниците не са повишавани от години. Това се отразява не само на социалното неравенство, а и на икономиката като цяло, тъй като понижава търсенето, се аргументират от ЕКП.
 
Според генералния секретар на ЕКП Лука Визентини, цитиран в съобщението, е недопустимо в нова Европа да има заплати 10 пъти по-ниски от средните за континента. "Това е експлоатация и дъмпинг. Ниските възнаграждения в Източна Европа вредят на икономиката на ЕС, свободното движение на хора и капитали, на трудовия пазар", е заявил Визентини.
Близки срещи от съседски вид или как да се оправим с шумното и весело парти на горния етаж
Dariknews.bg
 
По думите му повишаването на минималните заплати е една от мерките за повишаване на доходите, но тя не е достатъчна, тъй като в държавите от Източния блок, включително и България, тя е твърде ниска спрямо заплащането в другите държави от ЕС. Визентини смята, че единственият начин заплатите да се повишат е колективното договаряне.

Според данни, представени от лидера на КНСБ Пламен Димитров, минималната заплата в България (235 евро) е най-ниската в Европа. За сравнение в Румъния тя е 321 евро, в Гърция - 586 евро, а в Люксембург - 1999 евро или около 9 пъти по-висока от нашата.

При средната заплата съотношението е същото - 449 евро в България спрямо 3333 във Финландия - разлика от близо 8 пъти. Той е подчертал, че българският синдикат никога не е спирал да иска увеличение на доходите и това ще бъде основният акцент във всяка една кампания през следващите години.
 
Пламен Димитров е припомнил, че КНСБ е започнала активна кампания по увеличение на доходите още през есента на 2016 година - "Искам още 100 лв.". Целта на акцията е да насърчи работниците да искат ръст на заплатите си през 2017 година поне с 10 на сто.