По време на пандемията борсовите цени на петрол са паднали драстично. В същия период при търговията на дребно големите вериги поддържат цена на дизела средно с около 30 ст. над средната цена и около 55 ст. от цената в складовете. Цената на бензина е подобна. Това каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг относно изграждането на държавни бензиностанции.

"Темата с цената на горивата на дребно е коментирана с години. В подкрепа на тази констатация ще припомня, че са се провеждали и много протести. Многократно е сезирана комисията за финансов надзор, извършвани са анализи, от които сме получавали данни, че конкуренцията работи", каза той. 


"В период на криза все по-остро се забялзват някои диспропорции, които нямат обективно обяснение", заяви Горанов.

"Темата е вторична, но засяга много обикновените граждани. В крайните квартали може да се срещнат 50-60 процента разлика в цените на горивата. Този въпрос и на нас не ни даваше мира последните години, особено на фона на гражданите, които протестират, че има нещо нередно", каза още той.

"Ние не твърдим, че има нещо нередно но искаме да създадем допълнителна конкуренция и да сме сигурни, че може да покажем с пазарни иснтрументи действие и цена, на която при минимални надценки да се продават горивата в България. Амбициозна цел е, но е напълно постижима", добави Горанов.

"Изграждането на десетки до 100 обекта в големите населени места и възловите пътища според нас ще подобри съществено положението и конкуренцията в този сектор. Упрекът, че това е левичарско поведение може да намери отговор – пазарът ще реши, защото търговията с горива, по начин по който се регулира в държавата, е напълно свободна и не се подчинява на друго освен на основната икономическа логика", уточни финансовият министър.

"Ако собственик на бензиностанция у нас иска да продава, той има две опции - да внесе от чужбина чрез отложено плащане на акциз. При това условие той трябва да има складово помещение, в което да съхранява горивото. Ако на този търговец му се откаже достъп до лицензиран данъчен склад, той има само една опция - да си купи горивото директно от Гърция с платен акциз", обясни Горанов. Той добави, че КЗК многократно е сигнализирала държавата за този проблем.

"Смятаме, че ако държавните бензиностанции ценообразуват разумно, ще предоставят цена, подобна на останалите, или по-добра. Ще се изградят обекти в големите населени места и на места, където има по-малко предлагане" обясни министърът.

Припомняме, че Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие "Държавна петролна компания" към министъра на икономиката, която да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти.