Подкрепям идеята на правителството за създаване на държавна петролна копания и вериги от бензиностанции, но ме е страх да не се побългари. Това заяви в „120 минути“ по bTV лидерът на ВОЛЯ и бизнесмен в сферата на горивата и лекарствата – Веселин Марешки. 

По думите му е останал изненадан от новината и добави, че е предложил това още при влизането си в парламента, защото така може се ограничат проблемите с горивата. 

"Виждаме хора, които са разпродали държавата на безценица и са я съсипали, а сега казват, че това ще бъде вредно. За съжаление, е много лесно да подкупиш някой чиновник и да му се направи конкретен закон. Притеснен съм да не се намерят пак подкупни чиновници, които да изпъчат идеята“, добави Марешки. 

Бизнесменът коментира и решението на правителството да има разбивка в касовата бележка за стойността на горивото (данъци, надценка и печалба). Той добави, че все още те не изглеждат по начина, по който трябваше. 

Марешки обясни, че не е задължително държавата да купува гориво от „Лукойл“, има възможност и да внася от Румъния, Гърция или Близкия Изток.

"В момента пазарът се срива и никой не реагира. Така ще се дисциплинира производителят в България. Считам, че може да се договори с „Лукойл“ за по-добри доставни цени“, каза още той. 

Политикът посъветва правителството да направи „Low cost“ бензиностанции, които да не са лъскави, за да може цената да бъде конкурентна. Той обясни, че ако държавата иска да успее, трябва да копира неговия бизнес проект. 

"С около 50, максимум 100 бензиностанции държавата може да постигне ефектът, който очаква. Но не само намаляване на цени – изсветляване на бизнеса, прибиране на повече данъци. Това са странични ефекти, които могат да превърнат България в Европейския тигър“, добави Марешки. 

"Плащам си всички данъци, поддържам ниски цени на горивата и дори миналата година имам много добър финансов резултат", уточни Марешки. Той обясни, че идеологията му е ниски цени – високи обороти.

Бизнесменът отхвърли твърденията, че продава гориво с ниско качество и допълни, че всичките си автомобили зарежда с бензин и дизел от неговата бензиностанция. 

"В бизнеса цепя стотинката на две. Когато се пазаря за имота и строежа на бензиностанцията – търся най-ниската цена. Така обектите ми са по-конкурентоспособни от другите, изграждани на гърба на някой друг“, завърши Веселин Марешки.