Европейският съюз планира да възстанови Украйна след войната. Такъв план е в проект и още не е обсъждан, но вече е подложен на остра критика. Особено в германската преса.

"Да задлъжнееш заради Украйна?" - това е заглавието на редакционна статия на Николас Бусе, редактор по външна политика на един от най-големите германски вестници - Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Журналистът пише, че войната в Украйна далеч не е приключила и днес никой не може да каже как ще завърши.

"Фактът, че руските сили вече контролират изцяло Мариупол и са укрепили сухопътния мост към Крим, показва, че Путин търпи не само поражения. Ето защо за Европейската комисия е твърде рано да мисли за възстановяване на Украйна. Дори не е ясно кои части на страната скоро ще преминат под контрола на Киев", смята Бусе.

Журналистът вижда "институционален личен интерес" на европейските служители в плана за възстановяване на Украйна.

"От кабинета на Фон дер Лайен посочват огромни суми и предлагат отново да поемем общите дългове. Парите за предишното "възстановяване", което трябваше да стимулира икономиката на ЕС след коронавируса, все още не са похарчени, но Европейската комисия вече иска следващия бюджет", пише авторът.

Според неговото мнение това води до задлъжняване на икономиките на ЕС. Според него партиите, които отхвърлят плана, ще повишат рейтинга си.